szerző:
Bankmonitor/Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A családok jelentős része nem engedheti meg magának, hogy új házat vagy lakást vásároljon, ha kinővik a régi otthonukat, ezért ha van rá lehetőségük, a meglévő ingatlanjukat bővítik inkább. Erre csok vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetnek. De mi számít bővítésnek a csok szempontjából, milyen számlákat kell benyújtani, és hogyan kell a csok-ot bővítés esetén megigényelni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A csok-kal (családi otthonteremtési kedvezmény) kapcsolatban nagyon sok félreértés van azt illetően, hogy bővítésre mikor és hogyan használható fel. A legfontosabb, amit sokan elrontanak, hogy kizárólag aktuális ingatlancélra igényelhető, vagyis utólag, ha már befejeződtek a munkálatok, akkor bizony lemaradtunk a lehetőségről. Az nem probléma, ha a bővítés elkezdődött, ám a csok összege ebben az esetben kizárólag a még hátralévő feladatok elvégzésére fordítható.

©

A csok-ot házastársak vagy élettársak együttesen igényelhetik, de a gyermeküket egyedül nevelők is jogosultak a támogatásra. (Nagy különbség ez a Babaváró hitelhez képest, amelyet csak házasok igényelhetnek.) A csok-ot vállalt gyermekre is meg lehet igényelni, ám erre kizárólag az úgynevezett fiatal házaspároknak van lehetőségük. Fiatal házastársaknak minősülnek azok, akik közül legalább az egyik fél a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét.

Mi számít bővítésnek?

A másik fontos tisztázandó kérdés az, hogy mi számít egyáltalán bővítésnek a csok támogatás szempontjából? Bővítésnek minősül, ha a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával nő, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is. (Vagyis azt, amikor a meglévő padlástérben lesz kialakítva a lakóingatlan.) Bővítésnek számít az emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás is, amennyiben az emeletráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

A bővítést követően a lakás hasznos alapterületének el kell érnie egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert; két gyermek esetén az 50 négyzetmétert; három gyermek esetén a 60 négyzetmétert; négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

Milyen költségek számolhatók el?

Kritikus pont az elszámolható költségek köre, illetve a számlabemutatási kötelezettség is. Bekerülési költségnek minősül a ténylegesen megfizetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyat nem tartalmazó alábbi költség:

  • A bővítés érdekében a lakás épületszerkezeteinek, közös használatra szolgáló helyiségeinek, tároló helyiségeinek - ide nem értve a különálló épületben megvalósuló tüzelőanyag-tárolót, a lomkamrát – és központi berendezéseinek építési költsége.
  • A lebonyolítási költségek, köztük a műszaki tervezés, a hatósági engedélyezés - ideértve a használatbavétel tudomásulvételét - és a műszaki ellenőrzés költsége.
  • A bővítéshez szükséges földmunka elvégzésének költségei.
  • A bővítés megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek.

A készültségi fokhoz kapcsolódó egyes kifizetések előtt az ahhoz kapcsolódó bekerülési költség 70%-át számlával kell igazolni, amelyek kizárólag az igénylő nevére szólhatnak. Fontos, hogy a bank csak olyan számlát fogad el, amelyet a bővítési munkálatok megkezdése előtt legfeljebb 6 hónappal állítottak ki, valamint amelynek kibocsátója az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepel, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolja.

A csok utolsó részfolyósításáig a használatbavételi engedélyt és a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítványt, egyszerű bejelentés esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell bemutatni.

Meddig kell a csok-os ingatlanban élni?

Gyakori kérdés a csok-kal kapcsolatban, hogy meddig kell a csok támogatással bővített ingatlanban élni? A bővítésre csok-ot igénylőnek vállalnia kell, hogy ő maga és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, az utolsó részfolyósítástól számított 10 évig - a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig - a lakásban életvitelszerűen lakik majd. Bővítés esetén az utolsó részfolyósítást követő 90 napon belül be kell mutatni a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, ami igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt vagy bővített lakás mindazon személyek lakóhelye, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása történt.

Ezen kívül a csok igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számított 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a lakásra.

Gyakori buktatók a csok esetében

Lényeges kitétel még, hogy lakás bővítése esetén a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményre jogosult. Vagyis, ha egy pár még csak most költözne össze valamelyikük lakásába, és azt bővítenék, akkor előbb a lakcímbejelentést kell elintézniük. Fontos az is, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Kivételt jelent, ha az igénylő elhunyt házastársa vagy élettársa esetében fennállt az előbbi feltétel, és a lakásban az elhunyt házastárs vagy élettárs kiskorú gyermeke legalább 50%-ot elérő mértékben tulajdonjogot szerzett.

Falusi csok bővítésre

A csok speciális típusa az úgynevezett Falusi csok, ami a hátrányos helyzetű, úgynevezett preferált kistelepüléseken biztosít otthonteremtési támogatást. A preferált kistelepülésen családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem használt lakás vásárlására abban az esetben nyújtható be, ha az igénylő ezzel együtt a lakás korszerűsítésére, bővítésére vagy korszerűsítésére és bővítésére igényli a csok-ot. Vagyis kizárólag használt lakás vásárlására a Falusi csok nem igényelhető.

©

Fontos engedmény, hogy korszerűsítésre, bővítésre illetve korszerűsítésre és bővítésre akkor is megigényelhető a Falusi csok, ha az adott ingatlan megvásárlásához korábban már igénybe vettek csok támogatást. Ha az igénylő a korszerűsítésre és bővítésre együttesen igényli a családi otthonteremtési kedvezményt, akkor ezeket egyidejűleg kell benyújtani.

Érdemes tisztázni, hogy a „normál” csok és a Falusi csok esetében a bővítést követően kell prezentálni az elvárt minimum alapterületet, ám míg a Falusi csok-nál elég, ha a bővítést követően lesz csak lakható a lakás, ugyanez a csok-nál előzetes feltétel. Azért kell ezt külön kiemelni, mert ha például már elkezdtük a bővítési munkálatokat, emiatt pedig éppen nincs vízellátás az ingatlanban, akkor bizony nem számít lakhatónak az ingatlan, vagyis nem igényelhető rá csok támogatás. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában