Elkészült a papír sörösdoboz prototípusa

Elkészült a papír sörösdoboz prototípusa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bemutatta papír sörösdobozát a Carlsberg, bár egy kis műanyag még van benne.

Két prototípust mutatott be papírból készült sörösdobozából a Carlsberg dán sörgyártó a Koppenhágában október 9-12. között megrendezett C40-polgármesterek csúcstalálkozóján – írja a CNBC. (A C40 a világ klímaváltozás elleni és környezetvédelem melletti küzdelemért elkötelezett városait tömöríti, tagja többek közt London, Párizs, Berlin és Varsó.)

A Carlsberg szerint csomagolási szakértők és tudósok bevonásával 2015 óta dolgoznak a projekten. A prototípusok farostból készültek, és teljesen újrahasznosíthatóak. Legalábbis nagyrészt farostból készültek, szükség van ugyanis egy vékony belső rétegre, ami képes megtartani a sört. Az egyik prototípus esetében ez jelenleg újrahasznosított polietilénből (vagyis műanyagból) készül, a másik esetében „100 százalékban biológiai eredetű polietilénből". A prototípusokat most tesztelni fogják, a Carlsberg arra készül, hogy idővel teljesen biodobozokkal álljon elő, amikhez egyáltalán nem kell polimereket felhasználni.

„Bár még nem egészen tartunk ott, a két prototípus fontos lépés afelé, hogy eljuttassuk a piacra ezt az áttörést” – mondta Myriam Shingleton, a Carlsberg-csoport alelnöke.

"Papírüvegekre" és összeragasztott sörösdobozokra vált a Carlsberg

Lecserélik a sörösdobozokat összetartó műanyag csomagolást, és hamarosan tesztelik a kartonüvegeket is.

Hozzászólások