szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem boltzárról van szó, azt szeretnék, ha rövidebb ideig lennének nyitva.

Tárgyalásokat kezdeményeznek a kereskedelmi szakszervezetek a vasárnapi rövidített nyitva tartás ügyében – írja a Népszava, hozzátéve, hogy a próbálkozás nem egy újabb boltzár ötletéről szól, az érintettek csupán rövidített nyitva tartást szeretnének elérni.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a lapnak azt mondta: a KASZ tárgyalásokat kezdeményez a témában az ágazatban érintett munkáltatói szervezetekkel, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségével és az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ).

Karsai úgy fogalmazott: még novemberben szeretnének egyeztetni egy rövidített nyitva tartásról, mert úgy látják, a munkaadók sem feltétlenül szeretnének hosszabban kinyitni vasárnap, de attól tartanak, ha nem mindenki zár be, akkor versenyhátrányba kerülnek.

A KASZ szerint egy olyan „ésszerű” ágazati megállapodást szeretnének megvalósítani, amely rögzíti, hogy a boltok vasárnap rövidebb ideig, 14 óráig maradnak nyitva – írta a lap. Karsai elmondása szerint a témát a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) hétfői ülésén is felvetették, de a kormány képviselője úgy reagált: a vasárnapi nyitva tartás kérdéskörével most nem kívánnak foglalkozni. Jelezték ugyanakkor azt is, hogy ha létrejön egy egységes megállapodás,

a kormány is megvizsgálja a lehetőségeket.

A Blokkk.com cikkében emlékeztet: az üzletek többsége most is zárva van vasárnap, ugyanis a közel 130 ezer bolt közül csak a bevásárlóközpontok, hipermarketek, nagy diszkontok, nagy szakáruházak, a benzinkutak, virágboltok, édességboltok, a pályaudvarok üzletei, a nonstop kisboltok, a sétálóutcák üzletei tartanak nyitva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Gazdaság

Varga Mihály nem fél boltbezárásoktól

A bankadó csökkenhet, de marad, a magyar GDP pedig a korábban várt 3,1 százaléknál is magasabb lehet Varga Mihály szerint, a miniszter arról is beszélt a Napi Gazdaságnak, hogy nem tart attól, hogy szupermarketláncok újabb egységeket zárnak be.