A kormány kérdezi: van-e ön szerint gond a klímával?

A kormány kérdezi: van-e ön szerint gond a klímával?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

De nagyon halkan érdeklődik csak. Egyfajta konzultáció ez is.

Felkerült a kormany.hu weboldalra az úgynevezett Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával kapcsolatos kérdőív. Ennek a stratégiának az elkészítését a párizsi klímaegyezmény írja elő, ahogy azt is, hogy a kormányoknak nyilvános konzultációt kell folytatniuk a klímahelyzet kezeléséről.

A magyar kormány bár feltette a kérdőívet, annak megismertetéséért nem sokat tesz, így például az első számú kormányközeli lap, a Magyar Nemzet egy szóval sem említi a lehetőséget.

Az interneten kitölthető űrlapon az első kérdés az, összefügg-e a válaszoló szerint az emberi tevékenység az éghajlatváltozással.

Megkérdezik emellett, hogy a válaszadó támogatja-e Magyarország klímasemlegességét, hallott-e a magyar klímaváltozási stratégiáról, és konkrétan melyik területeken tartja szükségesnek a fellépést. Van kérdés az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatásról és szemléletformálásról is.

A kérdőív kitöltéséhez semmilyen regisztráció nem szükséges.

A jobboldali nyilvánosságban – különösen az ellenzéket erősítő választási eredmények után – visszatérő elem a "klímahiszti" elítélése, Greta Thunberg szidalmazása, illetve a kesergés afelett, hogy a fiatalokat meg tudta szólítani a zöld mozgalom, míg a keresztény szabadság eszméje teret veszít.

Hozzászólások