szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És ez még csak az az összeg, amit az adóhivatalnak bevallottak. Az eltitkolt nincs benne.

39,4 milliárd font – ekkora a hat leggazdagabb brit polgár összes vagyona, és ugyanennyit mondhat magának 13,2 millió szegény is – derült ki az Equality Trust vizsgálatából, amelyet a Guardian ismertet.

A szegények vagyonát vagy épp annak hiányát pontosan számon tartják, nagyon sokan mínuszban vannak a hiteltartozások miatt, míg a leggazdagabbak alaposan kihasználják az adóparadicsomokat, valóságos vagyonuk tehát minden bizonnyal több, mint amennyit bevallanak az adóhivatalnak.

A hab a tortán, hogy a Forbes és a Credit Suisse listájának élén egy olyan család áll, amely az egykori gyarmatvilágból érkezett: a Hinduja fivérek jelenleg a leggazdagabbak Nagy-Britanniában 12,8 milliárd angol fonttal, hatalmas üzleti konglomerátum élén állnak, melybe bankok is beletartoznak.

Közben négy millióan vegetálnak 50 százalékkal a szegénységi küszöb alatt, nekik esélyük sincs, hogy javítsanak a sorsukon.

Ez a jelentés mindenkit sokkol, akit érdekel az ország sorsa

- nyilatkozta a Guardiannek Wanda Wyporska. Az Equality Trust vezetője hozzátette: mindebből jól látszik, hogy a gazdaság mennyire rosszul működik: miközben hatalmas vagyonok halmozódnak fel nagyon kevés ember kezében, addig millióknak a szó szoros értelmében nem jut semmi sem.

Jeremy Corbyn a jelentés közzététele után azonnal közölte, első dolga lesz a leggazdagabb réteg megadóztatása. A Munkáspárt minden korábbinál baloldalibb programmal próbálja meg átvenni a hatalmat Nagy-Britanniában. A párt a társadalmi egyenlőtlenséget hangsúlyozza, hogy megnyerje a választásokat, míg a konzervatívok a Brexitben látják a csodaszert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!