Keresztes Imre
Keresztes Imre
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tőzsdei bevezetések eddigi egyik legnagyobb idei sikerét a műhúst gyártó Beyond Meat aratta. A mesterséges húsépítés úttörői, milliárdossal és filmsztárral az élükön, a fenntarthatatlan állattenyésztést helyettesítenék.

A kaliforniai Beyond Meat az első, növényi alapú húsalternatívát kínáló cég, amely a tőzsdére merészkedett. A tulajdonosok és a befektetők – többek között a céget létrehozó Ethan Brown, illetve Bill Gates Microsoft-alapító és Leonardo DiCaprio filmsztár – maguk sem gondolták, hogy a részvénykibocsátás ekkorát szól majd. A vállalat papírját 25 dolláros indulóárfolyamon értékesítették, de a kurzus már az első kereskedési napon kilőtt 72 dollárig, és 65,75 dolláron zárt. Ezzel a Beyond Meat piaci értéke 3,8 milliárd dollárt ért el. Ez az ugrás, százalékban mérve, az eddigi rekord a 2019-es tőzsdei kibocsátások történetében, és az utóbbi évtizedben is csak két cég – mindkettő biotechnológiai startup – papírja tudott nagyobbat emelkedni az első kereskedési napon az USA-ban.

Már 30 ezer boltban ott van

A piaci lelkesedés annak ellenére volt óriási, hogy a Beyond Meat nem ígért profitot a közeljövőben. Tavaly csaknem 30 millió dollár volt a nettó vesztesége, de a bevétele majdnem megduplázódott, és elérte a 87,9 millió dollárt. A Beyond Meat például borsóból, lóbabból, mungóbabból, barnarizsből, napraforgómagból és szójából nyert proteinkeverékekből gyúr össze az állat húsát imitáló termékeket. Jövedelmének 70 százaléka a Beyond Burgerből származik, de készít kolbászfélét és darált marhahúsutánzatot is.

©

Tavalyi bevételeiből 50 millió dollár a kiskereskedelemből származott, termékei rendelhetők az Amazon oldalán, de ott vannak a világ ötödik legnagyobb szupermarketláncának, a Kroegernek a polcain is. Tavaly a brit Tesco áruházakban is megjelentek – igaz, a tervezetthez képest három hónapos késéssel, mert a nagy kereslet miatt a vállalat nem tudott időben szállítani. Főként azért, mert a borsóproteint előállító Kanada és Franciaország nem bírta a tempót. Az árbevétel többi része a készítményeit kínáló vendéglátóhelyektől – így a Carl's Jr. amerikai hamburgerlánctól – érkezik. A Beyond Meat termékei immár összesen 30 ezer boltban és étteremben kaphatók.

A cég a tőzsdei bevezetésből szerzett forrásból további fejlesztéseket tervez. Brown alapító-vezérigazgató hatalmas gazdasági lehetőséget lát a vidéki Amerikában, és világszerte is.

„Értjük már a hús összetételét, a felépítését, és évről évre csökkentettük az állati fehérje és a mi proteinünk közti különbséget”

– lelkendezett. A tőzsdei belépő arra is jó lehet, hogy a 2009-ben alapított Beyond Meat a versenytársai előtt járjon.

A vetélytársak is belehúztak

Az egyik fő rivális a már hétezer étteremnek szállító, szintén amerikai Impossible Foods, amely a Burger Kinggel a múlt hónapban kezdte meg a saját vegaburgerét árusítani St. Louisban és környékén. A vártnál is kedvezőbb fogadtatás után a cég bejelentette, hogy az Impossible Whopper ez év végéig USA-szerte kóstolható lesz. A rivális McDonald's árgus szemmel figyeli az új trendet, és fontolgatja, hogy saját, állati hústól mentes hamburgert fejlesszen ki. A hagyományos húságazat legnagyobb amerikai feldolgozója, a Tyson Foods pedig – nem éppen jó ütemérzékkel – a május 2-ai tőzsdei bevezetés előtti héten eladta a Beyond Meatben lévő 6,5 százalékos részesedését, hogy a bevételből saját alternatív fehérjekészítményeket hozzon létre.

Vegán hamburger egy amerikai Burger Kingben. Ehető lehetőség
©

Nem csak a tengerentúlon éledezik a műhúsiparág. A svéd IKEA a Beyond Meat tőzsdei megjelenésének napján közölte, hogy jövőre kínálni fogja a klasszikus húsgolyók új, növényi alapú változatát. A Wal-Mart amerikai hipermarketlánc a kínai Qishan Foods céggel működik együtt, hogy az ázsiai ország piacára növényi alapú mesterséges húsféléket készítsenek. A vegahús első számú kínai gyártójának három sencseni boltjában márciusban már el is kezdték tesztelni a közös terméket. Az 1993-ban alapított és a kutatásokba jelentős – részben állami – forrásokat fektető kínai cég a saját készítményeit nemcsak a hazai piacon teríti, de Ausztráliába, Nagy-Britanniába és Portugáliába is exportál.

Jön az állati sejtekből készült laborburger is

Izrael a műhúskészítés másik módszerének, az állati sejtekből tenyésztett változatok előállításának egyik fellegvára. Az Aleph Farms tavaly decemberben mutatta be a laboratóriumban készült steakjét. A cég jelezte, hogy óriási előrelépést tett, mert integrálni tudta az izom- és a zsírszövetet. A hússzelet még 50 dollárba kerül, ami azonban olcsónak tűnik ahhoz képest, hogy az első sikeres laboratóriumi hamburger 300 ezer dollárt kóstált 2013-ban az azt kikísérletező holland Maastrichti Egyetemnek.

Miközben a növényalapú műhús globális forgalma a washingtoni Good Food Institute nonprofit szervezet szerint már 760 millió dollár, az állati sejtek tenyésztésével kísérletező cégek csak most lépnek piacra. A kaliforniai JUST jövőre tervezi laboratóriumban „nevelt” csirkehúsának kereskedelmi bevezetését. Sőt a cégnek a legendásan drága japán wagyu marhahús „tiszta” változatára is fáj a foga, ennek érdekében összeállt a japán Torijamával. A Bill Gates és Richard Branson brit milliárdos befektetői szimatát ugyancsak felkeltő Memphis Meats 2021-ben állna elő a saját húskultúrájával. Az amerikai Finless Foods azt reméli, hogy az idén megjelenhet a tenyésztett tonhalával, amely már egy árkategóriában lesz a hagyományossal.

A műhúskészítők nemcsak a vegetáriánusokra számítanak, hanem a környezetért aggódó húsevőkre is. A hagyományos állattenyésztés ugyanis sokak szerint fenntarthatatlan, és rendkívüli mértékben járul hozzá a felmelegedéshez. Az állattartás – a legelők és a takarmánynövények által – a mezőgazdasági földek felét foglalja el, az édesvízfogyasztás negyedéért felel, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15 százalékát adja. Az évszázad közepéig a Föld népessége várhatóan 9,6 milliárdra emelkedik, addig a húsfogyasztás 70 százalékkal nő. A laboratóriumi tenyészetben előállított húshoz százszor kevesebb termőföld és ötször kevesebb víz szükséges, mint a hagyományoshoz.

A globális húspiac 1400 milliárd dollár, és a mesterséges húst gyártó cégek azt remélik, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki belőle. A Beyond Meat azt jósolja, hogy csak a növényi alapú hús piaca az USA-ban néhány év alatt 35 milliárd dollárosra emelkedhet. Mások szerényebb fejlődést prognosztizálnak, de többen is úgy vélik, hogy 2019 a műhús áttörésének az éve lehet.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Virágot vitt Nagy Imre sírjára Orbán Viktor

Virágot vitt Nagy Imre sírjára Orbán Viktor

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Ezekkel a számokkal nyert valaki 72 millió forintot

Ezekkel a számokkal nyert valaki 72 millió forintot

Csalás ügyében elítélték az izraeli miniszterelnök feleségét

Csalás ügyében elítélték az izraeli miniszterelnök feleségét

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál

A Scooter is jön az EFOTT-ra

A Scooter is jön az EFOTT-ra