Megszólalt a sikkasztással és korrupcióval megvádolt Aján Tamás

Megszólalt a sikkasztással és korrupcióval megvádolt Aján Tamás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke a személye elleni igazságtalan támadásnak érzi az ARD dokumentumfilmjében elhangzottakat.

Nagyon elkeserít. Ez igazságtalan támadás ellenem.

Mondta Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke a Blikknek a német közszolgálati tévécsatorna, az ARD oknyomozó riportjában elhangzott vádakra reagálva.

A Titkos dopping – az emelők ura című riportfilmben a magyar sportvezetőt egyebek mellett sikkasztással, korrupcióval, okirat-hamisítással és a doppingolás elfedésével vádolták a megszólalók. A műsorban az is elhangzott, hogy a készítők próbálták ugyan felvenni vele a kapcsolatot, de nem sikerült. Erről Aján most azt mondta a Blikknek: sem az adás levetítése előtt, sem azután nem beszélt az újságírókkal.

Az elnök azt is közölte, nem lepte meg, hogy a német szövetséget vezető Christian Baumgartner és az európai szervezetet irányító olasz Antonio Urso megszólalt a filmben, "a nevét adja ehhez a lejáratókampányhoz". Szerinte megkeseredett emberek támadják, akik egy tíz éve hivatalosan lezárt ügyet próbálnak felmelegíteni, és ezzel igyekeznek ártani neki. Arra a kérdésre, hogy miképpen próbálja elsimítani a nemzetközi botrányt, Aján úgy felelt:

elsősorban Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői előtt reagálok majd a felhozott vádakra.

A NOB már hétfőn, egy nappal az ARD-riport levetítése után már fel is szólította erre az IWF-et. A szervezet a műsorban elhangzottakat komolynak és aggasztónak nevezte. Akkor az IWF közleményben reagált, amelyben ugyanazzal védekezett, amivel Aján a Blikknek: a felhozott ügyek egy részét – Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelését – már tisztázták.

Az már az ARD-riport hvg.hu és hvg360 által közölt leiratából derül ki, hogy Aján 2009-ben a titkos számlák után érdeklődő auditoroknak arról beszélt egy titokban rögzített hangfelvételen, hogy "nincs szükség porkavarásra".

Titkos hangfelvétel is készült Aján Tamás alkudozásáról

Nincs szükség porkavarásra - egy titkos hangfelvétel szerint ezt mondta Aján Tamás 2009-ben az auditoroknak, akik a titkos svájci bankszámlák után érdeklődtek. Az ARD nagy port kavart riportjának eddig ismeretlen részeit olvashatják most.

Hozzászólások