Sokan trükköznének a falusi csokkal

Sokan trükköznének a falusi csokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A balatoni ingatlanirodáknál megugrott az érdeklődők száma, szakemberek szerint ez annak a jele lehet, hogy sokan nyaralót vagy befektetési célú ingatlant vásárolnának az állami támogatás segítségével.

A Népszava cikke szerint nem feltétlenül a kormány tervei szerint alakul a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználása. A lap az Ingatlan.com felmérésének adataira hivatkozva arról számol be, hogy sokan nem a kis, elnéptelenedő falvakban, hanem a Balaton-parti településeken használnák fel a legfeljebb 10 millió forintos állami támogatást. Ennek az összegnek a felét vásárlásra, a felét felújításra lehet költeni.

Hivatalos adat egyelőre nincs arról, hol vették valóban igénybe a legtöbben a csokot, ezért az ingatlanportál azt összesítette, hány olyan érdeklődő akadt egy-egy településen, aki a kedvezményt felhasználva vásárolna, és már felvette a kapcsolatot a kinézett ház, lakás tulajdonosával.

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a legfelkapottabb húsz település közül tíz a Balatonnál és a Tisza-tónál található. A szakemberek szerint ebből arra lehet következtetni, hogy

sokan valójában nyaralóként szolgáló lakóház megvásárlására, vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást.

A Népszavának ezt a balatoni ingatlanforgalmazók is megerősítették – a tónál a legtöbben egyébként a fonyódi, a balatonkenesei és a badacsonytomaji ingatlanok iránt érdeklődnek –, hozzátették azonban, hogy a vásárlásig kevesen jutnak el.

A portál összegzéséből az is kiderül, hogy melyek a legkevésbé vonzó települések a falusi csok felvétele szempontjából: az ország leszakadó térségeiben, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben található a legtöbb olyan kistelepülés, ahol egyetlen érdeklődés sem érkezett.

A Népszava megkereste a Pénzügyminisztériumot, hogy megtudja, mit tesznek a visszaélések kiszűrésére. A tárca válaszában azt közölte, szigorúan ellenőrizni fogják, hogy a vásárlók valóban szabályszerűen használják-e fel a támogatást, azaz az utolsó részfolyósítástól számított 90 napon belül beköltöznek a megvásárolt ingatlanba, s tíz évig életvitelszerűen ott is laknak majd.

Hozzászólások