Tíz év után is úgy néz ki: jó döntés volt magán-nyugdíjpénztári tagnak maradni

Tíz év után is úgy néz ki: jó döntés volt magán-nyugdíjpénztári tagnak maradni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából megduplázták a megtakarításukat azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik kilenc évvel ezelőtt nem léptek vissza az állami rendszerbe – írja az Azenpenzem.hu.

Mostanra átlagosan 1,8-1,9 millió forintra növekedett a megtakarítása azoknak, akiknek 2010 decemberében egymillió forint volt a számlájukon. A kumulált infláció 2010 óta 21 százalék volt, így reálhozam ebből 600-700 ezer forint körül alakul – magyarázta a lap.

A 2019-es hozamokról azt írta a lap, hogy szépen kompenzálták a tagokat az egy évvel korábbi gyengébb eredményért. A legtöbb részvényt tartalmazó növekedési portfólióban 12,7-14,4 százalék között fialt a pénz, a kiegyensúlyozott portfóliók 8,32-10,23 százalék között hoztak. A gyakorlatilag csak állampapírokat tartó klasszikus portfóliók 2,25-5,24 százalék között gyarapodtak.

A cikkben emlékeztettek: 2011-ben a nagyjából három millió magán-nyugdíjpénztári tag körülbelül háromezer milliárd forintnyi vagyonát csatornázták az állami rendszerbe. A pénze csak annak a cirka százezer embernek maradt meg, aki személyesen, írásban nyilatkozott arról, hogy nem enged a kormány zsarolásának, amely akkor arról szólt, hogy nem kapnak majd nyugdíjat az állami rendszerből. A 2010. szeptember 30. utáni biztosítotti időszaktól a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagoknak is a tb-rendszerből jár a nyugdíj száz százaléka.

Hozzászólások