szerző:
Bankmonitor/Fülöp Norbert
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amennyiben megigényeljük a lehetőséget, havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben ingyenesen vehetünk fel készpénzt bankjegykiadó automatából. Ám adódhat olyan helyzet, amikor mégis díjat számláz fel a bank. Ezt sokan észre sem veszik, hiszen úgy gondolják, belül vannak az ingyenes kereten, ez pedig éves szinten akár tízezer forint plusz kiadást is jelenthet.

Minden fizetési bankszámlához igényelhető az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, amivel maximum 150 ezer forintot lehet felvenni bármely bankjegykiadó automatából, legfeljebb két tételben. Mivel az ingyenesség szempontjából nem számít, hogy saját bankunk vagy más pénzintézet automatáját használjuk, akár az is elképzelhető, hogy a lehetőséget teljes egészében egy másik bank eszközével használjuk ki. Ez akkor lehet például hasznos, ha olyan bank talál meg bennünket egy „kihagyhatatlan ajánlattal”, amelyiknek nincs komoly ATM hálózata, vagy nincs bankjegykiadó automatája a környékünkön.

Az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban azonban van számos olyan lehetőség, amit ha nem tudunk, könnyen elveszíthetjük a kedvezmény egy részét vagy egészét.

1. Legfeljebb két tranzakció lehet díjmentes, vagyis ha két alkalommal felveszünk összesen 100 ezer forintot, akkor a továbbiakban már fizetnünk kell, miközben a 150 ezer forintos keretet még nem használtuk ki. Ezért ha már mindenképp szükségünk van készpénzre, érdemes a pénzfelvételt megtervezni.

2. Tudni kell azt is, hogy hiába van egy bankszámlának több tulajdonosa, és hiába nyilatkoznak többen is úgy, hogy kérik rá az ingyenességet, kizárólag egyikük élhet a lehetőséggel. Ha a számlához több társkártya is tartozik, akkor pedig ezek tulajdonosaira összességében vonatkozik a 150 ezer forintos limit és a két tranzakció lehetősége.

3. Sokan nem tudják, de devizaszámláról is lehet a már említett limit erejéig pénzhez jutni, ám kizárólag akkor, ha forintot veszünk fel róla.

4. A külföldön történő készpénzfelvételekre nem vonatkozik az ingyenesség, ezért ennek költségeiről érdemes tájékozódni a bankunknál.

5. A hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik az ingyenes lehetőség. Ennek az az oka, hogy a hitelkártyák mögött – ellenben a debit kártyákkal – nincs fizetési-, csak technikai számla. A jogszabály pedig kifejezetten a fizetési számlákhoz köti a lehetőséget.

6. Bár a kétszeri – maximum 150 ezer forint értékű – készpénzfelvételi lehetőség naptári hónapra értendő, azzal tisztában kell lenni, hogy a tranzakció megtörténte és annak számlán való beterhelése között néhány nap is eltelhet. Így előfordulhat például – leginkább idegen bank ATM-jének használatakor –, hogy egy hó végi készpénzfelvétel a következő hónap elején lesz csak lekönyvelve. Ilyenkor azonban a pénzfelvétel tényleges időpontja számít, hiszen a számlatulajdonos kizárólag erre lehet hatással

7. Amennyiben a bankszámlához folyószámlahitel keret kapcsolódik, a készpénzfelvétel pedig részben vagy egészben negatív egyenleg terhére valósul meg, akkor a bank a díjmentes készpénzfelvételt az adott hónapban a számlára érkező munkaviszonyból származó jövedelem, szociális ellátás és ösztöndíj erejéig – de legfeljebb 150 ezer forintig – köteles biztosítani. Ebben az esetben a beérkező jövedelem feletti rész felvétele már nem lesz díjmentes. Vannak azonban bankok, amelyek engedékenyebbek, és a szabad hitelkeret erejéig, maximum 150 ezer forintig ilyen esetben is lehetővé teszi a készpénzfelvételt.

8. Sokaknak van több bankszámlája, például azért, mert lakáshitelt vettek fel, a bank pedig elvárta, hogy bankszámlája legyen nála az adósnak. Ha több bankszámla van, akkor ezek közül csak az egyikre érvényes az ingyenes készpénzhez jutás lehetősége, mégpedig arra, amelyikre kérvényezte azt az ügyfél. Ilyenkor mindenképp mérlegelni kell, hogy melyik számlát használjuk, mert máskülönben könnyen előfordulhat, hogy nem tudjuk kihasználni az ingyenességet.

9. Ma már választhatunk olyan teljesen ingyenes lakossági bankszámlát, amelynél nincs havi díj, valamint ingyenes az átutalás, a csoportos beszedési megbízás és a bankkártya-használat, ám az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége itt sem korlátlan, ezért erről feltétlenül tájékozódnunk kell.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bankmonitor.hu / Argyelán József Gazdaság

Tényleg drága most egy bankszámla Magyarországon?

Sokat hallani arról, hogy drágák a magyar bankszámlák, költségesek a tranzakciók, miközben a hangyányi kamatok miatt a folyószámlán tartott pénz folyamatosan olvad. De mennyibe kerül most a bankolás? Milyen tételekből áll össze egy átlagos felhasználó számlaköltsége? Meglepő módon már most is van ingyenes bankszámla Magyarországon.

hvg.hu Gazdaság

Hiába lett olcsóbb eurót utalni, az árfolyam miatt egyre több pénz párolog el

A magyar bankok uniós szabály szerint immár nem számolnak fel magasabb díjat a külföldi euróutalásoknál, mint a hazai forintutalásoknál. A devizaváltás költségét viszont még mindig ki kell fizetni. Ráadásul a forint árfolyamának zuhanása miatt egyre több forintot kell elindítani ahhoz, hogy ugyanannyi euró érkezzen meg.

Négyből három magyar szülő félelemmel áll 3-10 éves gyermeke és az okostelefonja előtt

Négyből három magyar szülő félelemmel áll 3-10 éves gyermeke és az okostelefonja előtt

Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Kim Dzsong Un tud élni – egy diktátor családja és egyéb furcsa hobbik

Kim Dzsong Un tud élni – egy diktátor családja és egyéb furcsa hobbik

Azonnali műtéttel kezelték a Scorpions énekesét

Azonnali műtéttel kezelték a Scorpions énekesét

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő