szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Világszerte rányomták a gazdaságra a bélyegüket a koronavírus miatti intézkedések. Egy-két héten belül akkor is leáll a termelés több hazai gyárban, ha egyetlen magyar beteg sem lesz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus rámutat a szállítási láncokra épülő gazdasági esendőségére – szinte alig van olyan terület, amin ne éreztetnék hatásukat a kínai és olasz szállítások akadozása és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések. A HVG legfrissebb számában Szabó Yvette írt arról, hogy egyes iparágra milyen hatást gyakorolt a kórokozó megjelenése.

A tapasztalat azt mutatja, hogy számos területen a gazdasági eredmények beáldozása történik az emberélet megóvása érdekében. A kínai és az olasz hatóságok is úgy döntöttek, hogy vállalják a gyárak és a szolgáltatások leállását annak érdekében, hogy megfékezzék a globális járványt. Megszűnt a kínai alkatrészek utánpótlása, egy-két héten belül akkor is leállhat a termelés több magyarországi gyárban, ha nálunk nem is betegszik meg senki.

Két napja még nevettem volna a kérdésen, ma már nem”

– nyilatkozta lapunknak a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének képviselője február 28-án.

A fuvarozók, kisebb buszos cégek már az összeomlás szélén állnak, számos légitársaság törölte járatait, elmaradnak a kínai turisták, ami számos területen érezteti majd a hatását. Sok eseményt töröltek, így a berlini idegenforgalmi fesztivált, de rengeteg cég fújja le a munkatársai külföldi útjait is – ezek révén több szolgáltatás esik el bevételtől. Ugyanerre a sorsra jutott tucatnyi sportesemény is: a sportolók vesztesége mellett a sportgazdaság szereplői is érezni fogják ennek súlyát. Szabados Gábor közgazdász szerint Kína már most milliós kieséssel számolhat ezek miatt.

A boltokban fellépő áruhiány nem csak a pánikszerű felvásárlások következménye: a hazai élelmiszergyártók megsínylik a gyenge forint mellett azt is, hogy nem tudnak megállapodni a kereskedőkkel, így egyre vonzóbb számukra az export lehetősége. A magyar kormány eközben hallgat, és még mindig késik a teljes körű tájékoztatás. Továbbra sincs arról értesülésünk, hogyan oldanák meg az élelmiszer-ellátást egy esetleges karantén idején – ez egy olyan gesztus lehetne a kormányszóvivők részéről, ami megnyugtatná a pánikvásárlókat is.

Kik a koronavírus gazdasági nyertesei? Látszanak már Kínában a talpraállás jelei? Hogyan alakíthatja át a mostani krízis a szállítási útvonalakat? Mindezek mellett arról is olvashatnak a HVG legfrissebb számában, hogyan védi az amerikai gazdaság növekedését a Fed, és milyen intézkedéseket tett a dél-koreai kormány a kisvállalkozók kártalanítására, továbbá, hogy milyenek a hétköznapok az olasz karanténban.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Gazdaság

Jár fizetés karantén idején? Koronavírus-kisokos dolgozóknak és munkáltatóknak

Magyarországon még nem regisztráltak koronavírusos beteget, de fertőzéstől való félelmükben sokan már most félnek bemenni munkahelyükre. A koronavírus a munkáltatókat is nehéz helyzetbe hozta, hiszen az sem világos, nekik milyen kötelezettségeik vannak dolgozóikkal szemben. Jár-e fizetés önkéntes karantén idejére? Mire figyeljünk a szerződéskötéskor? Visszamondjuk a konferencia megszervezését? Cikkünkben ezeket próbáljuk megválaszolni.

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

A részben általa tervezett Land Rover viszi utolsó útján Fülöp herceget

A részben általa tervezett Land Rover viszi utolsó útján Fülöp herceget