szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Washington pedig Pekinget. Színvonalas Twitter-vita a járványról.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Lehetséges, hogy az amerikai hadsereg hozta Vuhanba a koronavírust" – írta Twitteren a kínai külügy egyik szóvivője. "Az USA tegye közzé az ezzel kapcsolatos információkat! Amerika magyarázattal tartozik Kínának!" Később a szorgos külügyi tisztviselő egy cikket osztott meg, amely azt írta, hogy a koronavírus eredetileg az Egyesült Államokból származik. Kis szépséghibája a cikknek, hogy egy olyan portálról jött, ahol összeesküvés-elméletek látnak rendszeresen napvilágot – írja a Bloomberg.

A pekingi külügy első számú szóvivője azt nyilatkozta a koronavírusról, hogy tudományos vitát kell folytatni annak eredetéről. Megkérdezték tőle, mit gondol külügyes kollégája Twitter-üzenetéről, amely nyíltan Amerikát vádolja a vírus elterjesztésével. Ez lenne a hivatalos pekingi álláspont? Mire a pekingi szóvivő visszakérdezett: vajon azok az amerikai szóvivők, akik a legutóbbi időben rágalomkampányt folytattak Kínával szemben, ők a washingtoni kormány álláspontját fejezték ki?!

Trump a fő rágalmazó

Az amerikai elnök kezdetben lekicsinyelte a vírus hatását, de a fejlemények hatására gyorsan váltott: szigorú intézkedéseket jelentett be. A többi között azt, hogy 26 európai állam polgárai nem léphetnek az USA területére. Trump, aki az újraválasztásért harcol, gyorsan bűnbakot is keresett: Kína a hibás!

Miért? Mert sokáig eltitkolta a világ elől a járvány súlyosságát. Ez tavaly igaz volt, amikor Vuhanban megrótták azt az orvost, aki jelezte a vírusveszélyt, de a kínaiak is váltottak: nyíltan felvállalták a vírus elleni küzdelmet – brutálisan karanténba zárva a 11 milliós Vuhant és néhány más kínai települést. A könyörtelen módszerek eredményesnek bizonyultak: már Hszi Csin-ping elnök is elmerészkedett Vuhanba, hogy bejelentse a járvány legyőzését.

Ki terjeszti az összeesküvés-elméletet?

A Bloomberg utánanézett annak, ki is az a külügyi tisztviselő, aki nyíltan megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy a koronavírust szándékosan csempészték be Vuhanba? Csao Li-csien, aki jelenleg helyettes szóvivő Pekingben, korábban szolgált Washingtonban és Iszlámábádban is. Mindkét helyen meglehetősen sarkos megjegyzéseket tett az Egyesült Államokra – a Twitteren.

Nem hivatalosan Amerikában meg is kérték a nagykövetet, hogy rúgja ki őt, de nem pontosan ez történt: Pekingben előlépett, mert ő lett a hivatalos álláspontot megfogalmazó szóvivő egyik helyettese. A pekingi diplomácia talán ezzel is jelezni akarja Trumpnak: a maga részéről éppúgy készen áll nem ortodox módszerek alkalmazására, mint az Egyesült Államok elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!