szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két nap alatt 340-ről 350-re változott a forint/euró árfolyam. Többször 351 felett is járt.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Csak idő kérdése volt, mikor éri el a forintárfolyam a lélektani határt: végül csütörtök délelőtt 11 órakor jött el a pillanat, amikor

350,21 forintba került egy euró.

Az amúgy is gyenge forint hétfőn kezdett el zuhanni, aznap néhány óra leforgása alatt 340-ről 345-re gyengült. Kedden 348-ig esett, most pedig folytatódik a gyengülés, és még nem látni, hol lesz a vége. A zuhanás oka a koronavírus-járvány: senki nem tudja, hogy mekkora károkkal jöhet ki ebből a helyzetből a világgazdaság, ilyenkor pedig a befektetők a biztonságosabb devizákba menekítik a pénzüket.

A K&H egy tavaly év végi elemzése még arról szólt - akkor 337-nél járt az árfolyam -, hogy 2020-ban akár a 340-345-ös árfolyam sem elképzelhetetlen. Ez akkor pesszimista forgatókönyvnek tűnt, ma már örülnénk egy ilyen szintnek. Nagyobb baj, hogy amikor tavaly nyáron elkészítették az idei költségvetést, akkor úgy számolt a kormány, hogy 320,9 forint lesz az idei átlagos euróárfolyam.

A forint más devizákhoz képest is zuhan. Egy dollár hétfőn még 303 forintba került, ma már 317-be, a svájci frank árfolyama pedig két nap alatt 320-ról 331-re változott.

Frissítés: egy rövid időre visszaállt a forint 350 alá, de kora délután tovább folytatódott a gyengülés, többször 351 felett is járt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!