Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Átlagosan 26 százalékkal több dohányterméket rendeltek a trafikok a központi dohányellátótól a pánikvásárlások idején. Van olyan közért, ahol az alkoholos italok iránti kereslet is megugrott.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

„Hihetetlen, veszi itt mindenki a 4-5 csík cigit, mintha nem lenne holnap, enni se volt időm ma” – panaszkodott egy dohányboltos azokban a napokban, mikor a nagy élelmiszerüzletek polcait is rendre csupaszra fosztotta a lakosság. A dohányos szlengben a csík kartont jelent, 10 doboz cigaretta van benne, vagyis egy átlagos dohányosnak egy csík úgy tíznapi adag.

A trafikokat központilag, állami monopólium alapján dohánytermékekkel ellátó Odbe (Országos Dohányboltellátó) adatai megerősítik a szubjektív benyomásokat. Egyértelműen megállapítható, hogy a dohányboltok felől érkező megrendelések jelentősen meghaladták az ilyenkor szokásos mennyiséget. Százalékosan kifejezve ez azt jelenti, hogy

az elmúlt két hétben átlagosan, naponta 26 százalékkal több rendelést adtak le a boltok

– közölte az Odbe a hvg.hu-val.

Ami az egyes termékcsoportokat illeti a cigaretta, fogyasztási dohány, cigarettahüvely és a hevített dohánytermékek (ezeket a cigarettákat egy elektromos készülék hevíti) 20 százalék, vagy a fölötti, míg a szivar, szivarka 20 százalék alatti, de 10 százaléknál nagyobb növekedést produkáltak.

©
Az elektromos cigaretták folyadékai egyenletes megrendelési mennyiséget mutatnak, itt nincs változás.

Az országnak nincs olyan területe, ahol az átlagost meghaladó mértékben megnőtt volna a kereslet, a szokottnál nagyobb igény az egész országra érvényes.

Egyelőre csillapodott a roham

A pánikvásárlások időszaka az élelmiszerüzletekben legalábbis egyelőre véget ért, sőt szemre úgy tűnik, hogy a megszokottnál jóval kevesebb vevő van az üzletekben – ezt a kereskedelemben dolgozó források is megerősítették a hvg.hu-nak. Ez persze érthető, egyrészt nyilván a lakosság jelentős része alaposan bespájzolt, várható volt a kereslet visszaesése. Másrészt a hatósági figyelmeztetések és a sok cégnél elrendelt home office miatt sok ember alig mozdul ki a lakásából.

©

Az üzletekben tehát véget ért a roham, de ugyanez nem feltétlenül igaz az internetes rendelésekre. Az átrendeződést jól illusztrálja például a Spar, ahol rövidül a boltok nyitvatartása, de az online shop a megnövekedett rendelésszámra reagálva bővíti az igénybe vehető idősávokat. A rendelhető áru mennyiségét azonban a korábban már bejelentett módon korlátozzák.

A felvásárlási láz a dohányboltoknál is csillapodott, az Odbe szerint a március 23-ai héten már csak a normális, ilyenkor szokásos mennyiséghez közelítő megrendelések érkeznek be.

Egész Európában nyitva vannak a trafikok

Március közepe óta csak az alapszükségleteket kielégítő kiskereskedelmi egységek lehetnek nyitva délután három óra után – pontosabban bármilyen üzlet nyitva lehet, csak vevők nem mehetnek be a területére. A dohányboltokra nem vonatkozik ez a korlátozás, miközben például az éttermekre igen. Persze adja magát a kérdés, hogy alapszükséglet-e a dohányzás? Nyilván nem az, abban az értelemben, ahogy az evés vagy az ivás. Ugyanakkor fizikai és pszichikai függőséget okoz, így a függő személy számára szükséglet – emellett természetesen érdemes és kell is küzdeni a dohányzás visszaszorításáért, hiszen rendkívül káros az egészségre, így egyéni és társadalmi szinten is nagy a költsége.

A gíroszosokra nem feltétlenül vonatkozik a délután hármas boltzár

A büfék, gyorséttermek, street food-helyek délután 3 után is nyitva tarthatnak, de csak elvitelre szolgálhatnak ki, helyben tilos fogyasztani. Az éttermeknek új működési rendre kell átállni, de egy helyet találtunk, ahol 15 óra után is lehet enni.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy ha valamire van kereslet, de nincs legális forrás, akkor jellemzően megjelennek az illegális források. Hollandiában például első körben így volt, a kannabiszt és kannabisztermékeket árusító üzleteket is bezáratják a többi bolttal együtt, de ezt a kormány szinte azonnal visszavonta, mert attól tartottak, a kereslet a fekete piacra terelődne át. Egyébként a kannabisz hatóanyaga, a THC nem okoz olyan mértékű fizikai függőséget, mint a nikotin.

A dohányboltok Európa-szerte nyitva tartanak és ellátják a fogyasztókat, még a legsúlyosabb helyzetben lévő Észak-Olaszországban is – emlékeztet az Odbe. „Az Országos Dohányboltellátó Kft. továbbra is fennakadás nélkül látja el az alapellátást végző hazai trafikokat, ahogyan tette ezt a múlt heti pánik szerű felvásárlásokkor is” – írják.

Az alapvető szükségleteket még a járvány, sőt akár a kijárási tilalom mellett is biztosítani kell, de ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi dolgozóknak ilyenkor is dolgozni kell. „Természetesen elsősorban az egészségügyben dolgozóké a köszönet és a hála, hogy felveszik a harcot a vírussal. De

fontos megemlíteni a kereskedelemben még most is dolgozókat,

a gyógyszertárakban, az élelmiszerboltokban, üzemanyagtöltő állomásokon vagy a dohányboltokban foglalkoztatott eladókat, árufeltöltőket, takarítókat, az ezekbe az egységekbe termékeket szállító ellátási képviselőket, vagy a háttérben dolgozó raktári munkásokat, a teljesség igénye nélkül. Ezek az emberek naponta több tíz, de olykor több száz idegen emberrel kerülnek kapcsolatba azért, hogy az alapvető ellátás biztosított legyen” – hangsúlyozza az Odbe.

Sör, bor, pálinka, lottó

Ha már a legális drogoknál tartunk, a felvásárlási láz az alkoholos italokat sem kímélte. A Debrecenben és környékén házhoz szállítást végző Deliverinél például megnőtt a kereslet. „Tőlünk a leginkább a dobozos söröket viszik (általában aki sört rendel, minimum egy tálcával)” – tudta meg a hvg.hu Balogh Zsanettől, a Deliveri tulajdonosától. „A rövid italok közül törkölypálinkát adtunk el most szép számmal, illetve Kaiser vodkát. A borok közül az olcsóbb árfekvéstől a prémium minőségig mindet vásárolják” – mondja Balogh Zsanett.

Ugyanakkor a GRoby-nál nem tapasztaltak az alkoholos italok forgalmában sem pozitív, sem negatív irányban jelentős eltérést a bázishoz képest az elmúlt hetekben. Várakozásaik szerint a közelgő húsvéti ünnep miatt a március 30-ai héttől kezdődően fog megnőni jelentősen a kereslet.

Ha nem is drog, de komoly függőséget tud okozni a szerencsejáték. A Szerencsejáték Zrt.-t is negatívan befolyásolja a koronavírus-járvány, annak várható üzleti hatásainak pontos felmérése még folyamatban van - közölte az állami cég. Ebben nyilván szerepet játszanak a kijárási korlátozások, de a leginkább minden bizonnyal a sportvilág teljes leállása érinti a vállalatot. A cég bevételeinek ugyanis már a 47 százaléka származik (vagyis inkább származott) a sportfogadási termékekből – közölték a Világgazdasággal.

A megváltozott helyzet miatt ugyanakkor egyre többen választják a cég internetes és sms-alapú megoldásait. A március 23-ai héten csaknem harmadával nagyobb számsorsjáték-bevételt hoztak a digitális csatornák, mint a megelőző hetekben – ebben persze az ötös lottó rekordnyereménye is benne volt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Elképesztő felvétel készült arról, ahogy a villám belecsap a Washington Emlékműbe

Elképesztő felvétel készült arról, ahogy a villám belecsap a Washington Emlékműbe

Elszámolt Trianon: a határok véglegesítésével kicsit nagyobb lett az ország

Elszámolt Trianon: a határok véglegesítésével kicsit nagyobb lett az ország

Áder: Sunyi háttértárgyalásokon dőlt el az ország sorsa

Áder: Sunyi háttértárgyalásokon dőlt el az ország sorsa