Hiába rúgta ki minisztereit a kormányfő, a tüntetések folytatódnak Bulgáriában

Hiába rúgta ki minisztereit a kormányfő, a tüntetések folytatódnak Bulgáriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az egész államot behálózó korrupció ellen tiltakoznak.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, aki 2009 óta hatalmon van - rövid megszakításokkal - eltávolította belügy-, pénzügy- és gazdasági miniszterét, hogy lecsillapítsa a tüntetőket, akik az egész államot behálózó korrupció ellen tüntetnek az Európai Unió legszegényebb országában. A miniszterelnök azt is kilátásba helyezte, hogy átalakítja kormányát, amely elvben a jövő tavaszi választásokig irányíthatná Bulgáriát. A tiltakozás folytatódik, miközben Brüsszelben mással vannak elfoglalva, hiszen hamarosan megkezdődik a csúcsértekezlet, mely dönthet a nagy pénzek elosztásáról.

"EU, vizsgáld meg, hogy mi lett nálunk a pénzeddel!" - ilyen feliratokkal tüntetnek Szófiában, Várnában és más városokban már több mint egy hete. A kormányfő és a főügyész lemondását követelik. A főügyészt azzal vádolják: kizárólag az ellenzékhez köthető korrupciós ügyeket vizsgáltatja ki, és mélységesen hallgat, ha kormánypárti oligarchák vágják zsebre az uniós pénzeket. Bulgáriát az EU legkorruptabb államának tekintik - függetlenül attól, hogy épp melyik párt van hatalmon.

A mostani tüntetéssorozatot az váltotta ki, hogy előkerült egy hangfelvétel, melyen a miniszterelnök megfenyeget egy EP-képviselőt, hogy "megégeti", ha továbbra is hazai korrupciós ügyeket firtat Brüsszelben. Bojko Boriszov miniszterelnök azt állitja: nem az ő hangja hallható a felvételen. Ruman Radev államfő nem hisz neki, és támogatja a tüntetőket.

Az USA nagykövete igen aktív Szófiában

Hétfőn az Egyesült Államok nagykövetsége nyilatkozatban állt ki a jogállamiság mellett Bulgáriában - hangsúlyozva, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Kedden délelőtt az USA nagykövete hosszasan tárgyalt Bojko Boriszov miniszterelnökkel. Erről a megbeszélésről nem szivárgott ki semmi, de az ellenzékben sokan úgy vélik: az amerikaiak a román receptet alkalmaznák Szófiában is.

Hogy mi is ez a román recept? Az amerikai nagykövetség aktív támogatásával Laura Codruta-Kövesi főügyész sikeres korrupcióellenes kampányt folytatott Bukarestben. A román elit sok tagja került rács mögé. Végül Laura Codruta-Kövesit a politikai osztály megbuktatta Bukarestben, de Brüsszelben a most alakuló Európai Ügyészség vezetőjévé választották.

Bulgáriában, melyet a Transparency International az EU legkorruptabb államának nevezett, eddig egyetlenegy magasrangú vezető sem került börtönbe korrupció miatt. Ruman Radev elnök és az ellenzéki szocialista párt most arra akarja rákényszeríteni Boriszovot, hogy írjon ki előrehozott választásokat. Ne várjon áprilisig. Abban bíznak ugyanis, hogy a korrupcióellenes tüntetések hangulata átragad az egész országra, amely ezért leváltja a 2009 óta hatalmon levő miniszterelnököt Bulgáriában.

Hozzászólások