Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év második negyedévben majdnem 15 százalékkal emelkedett a cég árbevétele, az amerikai piacon 20 százalékkal nőtt a részesedésük.

Az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén a második negyedévben. 

A gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 32,2 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 79,4 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest,

árbevétele pedig 14,5 százalékos emelkedéssel 137,3 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közölt gyorsjelentés szerint.

A Richter idén az első hat hónapban 278,7 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 15,4 százalékkal magasabbat a 2019. január-júniusinál. Adózott nyeresége csaknem 55 százalékkal 61,3 milliárd forintra nőtt. A gyógyszergyártás árbevétele az első félévben 18,3 százalékkal nőtt, közel 230 milliárd forintra. A nagy- és kiskereskedelmi szegmens árbevétele 6,2 százalékkal 54,6 milliárd forintra emelkedett az első hat hónapban. A nőgyógyászati készítmények árbevétele 10,2 százalékkal 76,3 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A jelentés idézte Orbán Gábor vezérigazgatót, aki elmondta: jó eredményekről tudnak számot adni 2020 eddig eltelt időszakában annak ellenére, hogy a világjárvány miatt az orvos-beteg találkozók száma jelentősen lecsökkent. A gyógyszeripari vállalat idei első fél évét értékelő sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten azt is elmondta, hogy így a tavalyihoz hasonló csoport szintű árbevételt várnak idén.

Az idei eredményeket értékelve kiemelte: a Richter második negyedéves adózott eredménye új negyedéves rekordot jelentett. Az első fél évben először fordult elő, hogy a gyógyszergyártás árbevételének növekedése megelőzte a nagykereskedelem árbevételének növekedését. Minden piacon nőtt a cég árbevétele forintban kifejezve.

Arról is beszélt, hogy a márciusban bevezetett korlátozásokat követően a kezdeti jelentős gyógyszerkereslet drasztikusan visszaesett, és hozzátette azt is, hogy a promóciós tevékenységüket a kiemelt piacaikon részben vagy egyáltalán nem sikerült még újraindítani. Ez utóbbi elsősorban Oroszországot érinti, ahol teljesen betiltották mind a személyes, mind az online orvoslátogatást.

A vezérigazgató történelmi sikernek nevezte, hogy kelet-közép-európai székhelyű gyógyszeripari vállalat által felfedezett gyógyszermolekula piacvezető termékké vált az Egyesült Államok piacán: a Vraylar (cariprazine) árbevétele a második negyedévben átlépte az 1 milliárd dolláros határt, ez mérföldkő bevételt eredményezett a Richternek.

A vezérigazgató a legfőbb piacok között kiemelte az amerikait, ahol a 20 százalékos éves növekedést tarthatónak nevezte dollárban kifejezve. Rubelben az orosz piac 3 százalékkal nőhet, a nyugat-európai piacokon euróban azonban 3 százalékos csökkenést várnak.

A gyógyszergyártás árbevétele 2 százalékkal emelkedhet idén csoport szinten, euróban kifejezve, ugyanakkor a nagykereskedelmi szegmensben nem várnak bővülést.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A múlt pénteki kereskedésben a papírok árfolyama 165 forinttal, 2,50 százalékkal 6775 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,7 milliárd forintot ért el. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7150 forint, a legalacsonyabb 4702 forint volt.

Hozzászólások