szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új elnök felszólította a teniszszövetség ellen végrehajtást kezdeményező vállalkozás vezetését, hogy haladéktalanul juttassák vissza a számláikról leemelt több mint félmilliárd forintot. Azt sugallja, a vállalkozás kamuszámlák alapján követelte a szövetségen a pénzt.

Rosszindulatúnak nevezte az A-Z Tenisz Produkció Kft. eljárását Lázár János, a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) elnöke: végrehajtók a cég kezdeményezésére szerdán több mint 500 millió forintot emeltek le a szervezet négy folyószámlájáról.

Az elnök szerint a vállalkozás ezzel ellehetetleníti az MTSZ napi működését, veszélybe sodorja a versenyek megrendezését, a sportolóknak és egyesületeknek juttatott támogatások kifizetését.

A Nemzeti Sport csütörtökön úgy értesült, hogy az A-Z Tenisz Produkció Kft. éppen július 27-én adta be a végrehajtási lap kiállítása iránti kérelmét, amikor a szövetség közgyűlése megválasztotta Lázárt Jánost a korábbi elnök, az ugyancsak fideszes politikus, Szűcs Lajos helyére.

Lázár most a közösségi oldalán azt írta: a közgyűlés éppen azért választott új vezetést, hogy tegye rendbe az MTSZ dolgait, és fizesse ki a szervezet nagyjából 3,5 milliárd forintos adósságát. „Az új vezetés a konszolidáció során mindenkivel együttműködésre törekszik. Az A-Z Tenisz Produkció Kft. azonban eljárását megelőzően nem kereste meg a Szövetség új vezetését, nem kezdeményeztek tárgyalást a vitatott számlák kifizetése kapcsán” – tette hozzá.

Azt is közölte az elnök, hogy augusztus 13-án a Nemzeti Adó és Vámhivatal házkutatást tartott a szövetségnél és a végrehajtást kezdeményező cégnél, ahol az A-Z Tenisz Produkció Kft.-vel kötött szerződéseket foglalták le. „Alapos a gyanú arra, hogy a vállalkozás bűncselekményt követett el, megkérdőjelezhető a számlák tartalma, teljesítése, ár-érték aránya” – fogalmazott.

A szövetség – írta – arra kéri a cég ügyvezetését, tulajdonosát és a mögötte álló szereplőket, hogy

a számláikról leemelt több mint félmilliárd forintot haladéktalanul juttassák vissza.

Az elnök úgy fogalmazott: „Mindenki tudja ebben az országban, hogy ezért a pénzért nem dolgoztak meg. Közbeszerzés nélkül elnyertek egy megrendelést, amelyért óriási összegeket követelnek, túlszámlázva az elvégzett munkájuk ellenértékét. Egészen bizonyos, hogy ezt a folyamatban lévő nyomozás is fel fogja tárni.”

Arra is emlékeztetett bejegyzésében Lázár, hogy a kormány a magyar adófizetők pénzéből sok milliárd forinttal támogatta az elmúlt években az országban zajló teniszéletet. „Kötelességünk, hogy a ránk bízott közpénzt a jó gazda gondosságával használjuk fel, arról számot adjunk és tételesen elszámoljunk. A ténylegesen elvégzett munka valós ellenértékét minden hitelezőnek ki fogjuk fizetni, ellenben nem fogunk semmilyen nyomásnak engedni, amely a Magyar Tenisz Szövetség kifosztásának folytatására vonatkozik. Meg fogjuk védeni a magyar tenisz becsületét és mindent meg fogunk tenni több ezer tehetséges fiatal teniszező jövőjének biztosítása érdekében.”

Lázár János azután került az MTSZ élére, hogy a 3,5 milliárd forintos hiányt feldolgozó szervezet elnökségének több tagja távozott, így tisztújítást kellett kiírni. Ezen Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére indult a korábbi kancelláriaminiszter, azzal a feltétellel, hogy nem akar senkivel harcolni, senkit sem akar legyőzni. Végül egyhangúlag választották meg, néhány tartózkodás mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér