Újra nyitva van két határátkelő Szlovákia és Magyarország között

Újra nyitva van két határátkelő Szlovákia és Magyarország között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határátkelőket az ingázók és a munkavállalók érdekében nyitották meg Borsod megyében.

Az ingázók, a munkavállalók érdekében, az egészségügyi biztonság szigorú fenntartása mellett kedden a szeptember elsején elrendelt határzár után ismét megnyílt két határátkelő Magyarország és Szlovákia között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén és Tornanádaskán.

A Bánrévén tartott sajtótájékoztatón Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, biztosítani kell az idősek, az iskolások védelmét és a gazdaság zavartalan működését. Az utazási korlátozás nagyon fontos, ugyanakkor a kormány figyelembe veszi a határ menti települések "speciális" helyzetét, hiszen sokan járnak át a határ másik oldalára dolgozni. Ezért is döntött a határok itteni megnyitása mellett a kormány, a szabályok szigorú betartása mellett – mondta az államtitkár.

Magával rántja-e a magyar gazdaságot a határzár?

Ausztriából a tiltás ellenére járnak át fogorvoshoz Magyarországra, a hobbisportolók nagy részét viszont visszatartja a bizonytalanság és a szigorúbb belépési szabályok. Miközben a kormány arról beszél, a határzárat a magyar gazdaság védelmében hozta meg, megnéztük, milyen nem várt következményekkel járhat még az újabb szigorítás.

Menczer Tamás külügyi államtitkár arról beszélt, hogy már több hónapja küzd az ország a koronavírus ellen, az emberek az egészségüket és a munkahelyüket is féltik. "A kormánynak ezekre a kihívásokra kell megoldást találnia, a határ újbóli megnyitásával most ez történt, hiszen megkönnyíti, hogy a határ mentén élők nem veszítsék el a munkájukat."

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Riz Gábor azt mondta, Bánréve a térség legjelentősebb tranzitútvonalán fekszik, ahol nemcsak Szlovákiába szállítanak termékeket a fuvarozók, hanem Csehországba és Lengyelországba is ezen keresztül indulnak útjukra a kamionok. "Többi között ezt a határátkelőt használják az ÓAM Ózdi Acélmű Kft. járművei is, útban a visegrádi országok felé, amelyek nagy felhasználói a cég termékeinek" – emelte ki a képviselő.

Az ingázók érdekében két idősávban a magyar–osztrák határon lévő Pinkamindszent–Strém-átkelőt is megnyitották.

Hozzászólások