szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Átlátszó megszerezte az új Duna-hídról szóló hatástanulmányt, amit eddig a lakosság sem ismert.

Az Átlátszó birtokába került hatástanulmány szerint az új Duna-híd pesti levezető útvonalhálózata miatt akár kétezer fát is ki kell majd vágni. A prezentációban 6+1 féle nyomvonal-változatot mutatnak be a pesti oldalra. A tervek alapján négy nyomvonal-verzió a Határ út mellett vezetne, és változattól függően 810-2120 fa kivágásával járna.

A bemutatott verziók közül az első járna a legtöbb fakivágással, ebben gyakorlatilag négysávos autópálya épülne úgy, hogy az egyik része a Kiserdő alatt futna, ami miatt a felette lévő összes fát ki kéne vágni. De közel ennyi, 1980 fakivágást jelentene a legcsendesebbnek gondolt verzió is, ez egy 690 méteres zárt közúti kéregalagutat jelentene a Kiserdő területén.

De nemcsak a fák kivágása jelenthet problémát a környéken: a cikk szerint az a napi 37 ezer autós, aki eltűnik a belvárosból, Ferencvárosban és Kispesten fog közlekedni. Az érintett területeken jelentősen megnő a forgalom zaja, a rezgésterhelés, a légszennyezés is.

Érdekes, hogy a Galvani-hídként emlegetett híd eredetileg a kormány olimpiai terveiben volt benne: 2016-ban akart pályázni Budapest a 2024-es sporteseményre, ki is írták rá a pályázatot, de 2017-ben Budapest akkori főpolgármestere, Tarlós István a beruházás leállítását kérte, és leállították a nyomvonal tervezését, hogy aztán 2018-ban újraéledjen az új Duna-híd gondolata.

A kormány narratívája szerint erre azért van most szükség, hogy a Belváros forgalmát enyhítsék.

A híd körüli vitákat nagyban nehezíti, hogy az újság szerint az az érintett lakosság (Wekerle-, Aszódi- és József Attila-lakótelepek) még nem ismerhette meg a pontos terveket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karanténlistára került Budapest Németországban

Karanténlistára került Budapest Németországban

Külföldi fellépők nélkül lesz idén Budapesten világzenei fesztivál

Külföldi fellépők nélkül lesz idén Budapesten világzenei fesztivál

Karanténba került két osztály egy budapesti gimnáziumban

Karanténba került két osztály egy budapesti gimnáziumban