szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyarok másképp kezelnék a koronavírus-járvány második hullámát, mint ahogy azt a kormány elképzeli, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevésbé lennének szigorúak. Megkérdeztük a hvg.hu olvasóit, íme a válaszaik.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egyetértenek-e a kormány újabb intézkedéseivel? - kérdeztük olvasóinkat csütörtök délután. Nem reprezentatív felmérésünkre csütörtök délután kérdéstől függően 7300-7800 válasz érkezett, ezek alapján az mondható el: a hvg.hu olvasói az Orbán Viktor által bejelentett újabb lépések többségét vagy értelmetlennek, vagy károsnak tartják.

Olvasóink például nem rajonganak a gyakorlatilag egyik napról a másikra bevezetett teljes határzárért – és az azzal járó karanténkötelezettségért. Ennek persze csak az egyik oldala, hogy a magyarok turistaként nem mehetnek sehova, a magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a korlátozás, amelynek Orbán Viktor mostani bejelentés alapján nem látjuk a végét. Válaszadóink mindössze 13 százaléka osztja ezzel kapcsolatban a kormány véleményét, csaknem felük szerint a vírus terjedése szempontjából nem oszt, nem szoroz, hogy lezárjuk-e a határokat, vagy sem, 38 százalékuk pedig úgy látja, kimondottan káros intézkedésről van szó.

A maszkviseléssel kapcsolatban ezzel szemben maximálisan osztják a szigort, sőt, a válaszadók 39 százaléka ennél is tovább menne, az utcán, a munkahelyeken vagy iskolákban is előírná az arc eltakarását. És mindössze 9 százalék azok aránya, akik szerint nincs értelme a maszkviselésnek. 714 olvasónk arányaiban nagyjából megfelel annak a tömegnek, amelyik a múlt pénteken a fővárosban tüntetett a maszkviselés ellen.

A látogatási tilalommal kapcsolatban viszont megosztottak olvasóink: 52 százalékuk támogatja, 48 nem – pontosabban a szükséges óvintézkedések fenntartása mellett lehetővé tennék a közeli hozzátartozóknak, hogy a kórházakban és az idősotthonokban látogassák szeretteiket.

Az iskolai testhőmérséklet-méréssel megint nem tudnak mit kezdeni a hvg.hu olvasói: válaszadóink csaknem háromnegyede úgy látja, az erre a célra használt digitális hőmérők nem alkalmasak arra, hogy megfelelően kiszűrjék a fertőzést – vagy bármi mást.

Ennél is egyértelműbben mennek szembe válaszadóink a koronavírustesztek hatósági áráról szóló döntéssel. A 19 500 forintban maximált árat 3 százaléknál is kevesebben tartják jó megoldásnak, további 15 százalék gondolja úgy, hogy a hatósági árnak értelme van – a többiek viszont azt várják el, hogy az állam széles körben biztosítson ingyenes tesztlehetőséget.

Olvasóink a szórakozóhelyek 23 órás zárórájával sem tudnak igazán mit kezdeni, bár itt azért kisebb az ellenállás. Ahogy augusztus végi tesztünkben, itt is azt látjuk, válaszadóink egy része híve a nagyobb szigornak: 23 százalékuk nem is engedné kinyitni este a szórakozóhelyeket. Az intézkedéssel ennél kevesebben, 8 százalék ért egyet – a fennmaradó 79 százalék viszont osztja azt a véleményt, hogy semmi értelme az ilyen korlátozásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Egy agydaganatműtét különös következménye – kiosztották a Capa-nagydíjat

Egy agydaganatműtét különös következménye – kiosztották a Capa-nagydíjat