szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalábbis a Népszavának nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Napi szinten 3500-4000-zel csökkenhet a koronavírustesztek száma, mert csak a laborköltségeket fedezi az az összeg, amiben a kormány maximálta a szűrővizsgálat árát – írja a Népszava Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászra hivatkozva. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy 19 500 forintnál nem lehet drágább egy ilyen teszt.

A lapnak nyilatkozó szakember szerint beszakadhat a hazai vírustesztelési piac. Megoldásnak azt javasolta, hogy a laborok csökkentsék az áraikat, vagy legyen szolgáltatási felár.

Vannak olcsóbb tesztek, de szerinte egy 15 900 forintost tesztben csak a mintavevő eszköz, a futár és a laborvizsgálat van benne. A mintát már a páciensnek kell levennie, ami kockázatos, mert ha a mintavétel hibás, az eredmény könnyen lehet „fals negatív”.

A lapnak egy másik szakember pedig arról beszélt, hogy a jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos az árrése van. A hatósági áron csak azoknak éri, akik maguk laborálnak, és sok vizsgálatot végeznek, vagyis a kicsik kiszorulnak. A lap szerint ugyanakkor volt olyan szolgáltató, aki elfogadhatónak találta a hatósági árat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Nem tűnik nagyvonalúnak a koronavírusteszt hatósági ára

A kormány alig valamivel 20 ezer forint alatt maximálta a magáncélra kért koronavírustesztek árát. Ez ugyan jóval olcsóbb az állami intézmények által eddig kért összegnél, de van olyan magánlabor, ahol jóval kedvezőbb árat is kínáltak, igaz speciális feltételekkel.

Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ

Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető