szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lakásépítési boomot is hozhatnak a otthonteremtési és jegybanki programok az Ingatlan.com szerint.

Az utóbbi években nőtt az új lakások száma, de 2019 végén a kedvezményes lakásáfa búcsújával visszafogottabb lett az építési kedv – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Ugyanakkor Magyarországon

legalább 30 ezer új lakásra volna szükség csak a lakásállomány állapotának szinten tartásához, ezt a szintet pedig régóta nem éri el a piac.

Több program is változást hozhat ezen a téren. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram, amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás. Élénkítheti a keresletet és kínálatot is a Matolcsy György jegybankelnök által belengetett, 0 százalékos hitelt kínáló lakásprogram is, hiszen abban a lakásfejlesztők is részt vehetnének. Az októbertől családügyekért felelős miniszteri posztra kinevezett Novák Katalin szintén jelezte, hogy újabb otthonteremtési program indulhat a jövőben.

A programokra még várni kell, az Ingatlan.com elemzéséből azonban kiderül, hogy egyre időszerűbbek, mivel a kínálat egyre szűkül az új lakások piacán. A fővárosban közel 3000 új lakást és családi házat kínálnak eladásra, amelyek négyzetméterára 871 ezer forint volt szeptember közepén. A legtöbb fővárosi új lakás és családi ház a III., a XI. és a XIII. kerületben található.

A nagyvárosokban majdnem 800 új ház és lakás vár gazdára. Debrecenben, Győrben és Kecskeméten a legnagyobb a kínálat. A debreceni új lakások négyzetmétere átlagban 612 ezer forint, a győri társaiké kevesebb mint 500 ezer, a kecskemétieké pedig 683 ezer. Az ingatlanportál szerint az adatokból rajzolódik ki, hogy az új lakások piacán zárul az olló Budapest és a többi nagyváros között.

A 2013-as mélyponton alig több mint 7 ezer új lakást adtak át, tavaly már több mint 21 ezret, ám ez is elmarad az utóbbi két évtized 24 ezres átlagától.

Szinte önerő sem kell annak, aki állami támogatásokkal venne új lakást

Az esetleges „meddőségi büntetések" első határideje hamarosan lejár, vannak párok, amelyek aggódnak, az OTP-nél nem látnak baljós jeleket, a minisztériumban sem idegeskednek, menekülőútvonalnak az örökbefogadást ajánlják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész

Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ

Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ