szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság alelnöke Orbán Viktor támadásaira reagálva azt is hozzátette: egy demokráciában senki tettei nem állnak a kritika felett.

A Politico című lap hasábjain válaszolt Orbán Viktor vádjaira az Európai Bizottság alelnöke, miután a magyar kormányfő azt közölte, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti vele a kétoldalú politikai kapcsolatokat.

Vera Jourová kiemelte, hogy „személyes támadásokra” nem akar reagálni, egy dolgot azonban határozottan elutasít: sosem bántotta a magyar embereket. Úgy fogalmazott:

Épp ellenkezőleg, mélyen tisztelem a magyar embereket és a választásaikat.”

Jourová szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ha szükséges, ne lehetne kritikusan beszélni kormányok és választott képviselők tetteiről akár az Európai Bizottságban, akár a tagállamokban.

Egy demokráciában senki tettei nem állnak a kritika felett”

– emelte ki.

Vera Jourová a Spiegelnek adott interjúban korábban arról beszélt, hogy Orbán Viktor beteg demokráciát épít, és félő, hogy a magyar közvélemény egy napon arra döbben rá, hogy a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

Orbán Viktor ezért kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt írta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével. Orbán szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

A kormányfő azt írta, hogy a bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy „önálló véleményt alkossanak”. E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan.

Ursula von der Leyen szóvivője azonban azt üzente, hogy a bizottság elnöke szorosan együttműködik Vera Jourová alelnökkel a jogállamiság ügyén, és az elnök teljesen mértékben megbízik az alelnökben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában