180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Korábban a dupláját igényeltük.

A szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatás működéséhez szükséges tőke biztosítása az Európai Unió kötvénykibocsátásán keresztül valósul meg. Az Európai Bizottság első lépésben október 20-án 17 milliárd euró összegben bocsátott ki kötvényt.

A tervek szerint az érintett tagállamok - köztük Magyarország - teljes hiteligényének hozzávetőleg felét még 2020 folyamán megkapja, a fennmaradó összeg folyósítására 2021 elején kerül sor.

A tárca tájékoztatása szerint a SURE keretein belül érkező kedvező feltétel 504 millió eurós (mai árfolyamon 184 milliárd forintos) hitel a 2020. február 1. után bevezetett munkahelyvédelmi és munkaegészségügyi intézkedések költségeinek utólagos refinanszírozására szolgál. Itt érdemes megjegyezni, hogy szeptember közepéig a cégek 35 milliárd forint értékben igényeltek munkahelyvédelmi bértámogatást. Igaz, ez 207 ezer fő után kérték, míg a tárca számításai mintegy 900 ezren részesülnek valamilyen támogatásban.

A tanácsi döntés azt jelenti, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal és a többi érintett tagállammal egyidejűleg, hamarosan megköti a hitelmegállapodást is.

Magyarország egyébként ennél többet, konkrétan a megkapott összeg dupláját igényelte, ám a kormány által eredetileg igényelt egymilliárd eurós kölcsön végül azért lett kevesebb, mert Brüsszel számos javasolt intézkedést nem fogadott el munkahelymegtartónak. A támogatás mértéke ugyanis attól függ, hogy egy-egy intézkedés hány százalékban tekinthető munkahelymegtartónak.

Hozzászólások