szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

November végéig bezárják a vendéglátóegységeket, és nem lehet többek között koncertet vagy színházi előadást megtartani, az iskolákat azonban nem zárják be.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Részlegesen lezárják Németországot, közölte Angela Merkel kancellár a regionális vezetőkkel folytatott tárgyalásokat követően. Az intézkedés november 2-án lép életbe, egy hónapig tart, és az egész országra vonatkozik. A döntést két hét múlva vizsgálják felül – írja a Reuters.

Az újabb szigorítások szerint be kell zárniuk a vendéglátóhelyeknek, készételt csak elvitelre adhatnak ki. Szintén nem nyithatnak ki a színházak, az operák, és a koncerttermek sem, a kisboltok, az általános iskolák és az óvodák azonban továbbra is működhetnek. A sporteseményeket, így a labdarúgó Bundesliga mérkőzéseit is csak nézők nélkül rendezhetik meg. A döntés értelmében egy család maximum csak egy másik családdal találkozhat, és legfeljebb tíz ember lehet jelen.  Megtiltják az éjszakai tartózkodást a szállodákban, csak a szükséges üzleti utakra lehet szobát foglalni.

Ezek kemény intézkedések"

– mondta Merkel újságíróknak.

A kancellár elmondása szerint az elmúlt tíz napban megduplázódott az intenzív osztályon ápolt betegek száma, Merkel szerint, ha a járvány a jelenlegi ütemben növekszik, a német egészségügyi ellátórendszer eléri a határait. A kancellár hozzátette, hogy a lezárás által érintett vállalkozások 10 milliárd euróig kapnak pénzügyi támogatást.

Merkel a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy  a járvány feltartóztatásához közös, "nemzeti erőfeszítésre" van szükség, "ki kell szabadulni az exponenciális (robbanásszerű) növekedésből". A kancellár hozzátette, hogy az esetek 75 százalékában nem tudni, hogy miként történt a fertőzés, ezért széles körben kell csökkenteni a vírus átadásának veszélyével járó kapcsolatokat.

Angela Merkel korábban drámainak nevezte a koronavírus-járvány terjedési ütemét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőségi ülésén. A kancellár akkor azt mondta, hogy félő, hogy nem marad elég hozzáértő orvos és ápoló az egyre nagyobb számban érkező betegek ellátására. Andreas Westerfellhaus, a német ápolási rendszer működtetéséért felelős szakember azt javasolta, hogy több váltásban, szűk körben ünnepeljék meg a karácsonyt emberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonul Magyarországról az Aegon

Kivonul Magyarországról az Aegon

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó