szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Az önkormányzatok helyzetéről tartott konferenciát a Republikon Intézet. Kiderült, hogy a megyei jogú városok vezetőinek találkozói után a polgármesterek attól tartanak, a kormány több hatáskört elvon tőlük, abban pedig teljes az egyetértés, hogy a legnehezebb év most következik.

Önkormányzatok a NER szorításában – ezzel a címmel tartott online konferenciát a Republikon Intézet. Öt ellenzéki polgármester beszélt arról, hogy milyen a városa helyzete most, amikor a járványra hivatkozva sorra érkeznek a kormányzati megszorítások.

Most a fő feladat 2021-es kihúzni valahogyan, utána már kicsit jobb lehet a gazdaság helyzete, és reménykedni lehet abban is, hogy leváltják a kormányt – mondta Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere úgy számol: minden 10 forintból, amelyre a fővárosi költségvetésben szükség volna, 4 hiányzik, ebből 2 a kormány városra szabott intézkedései miatt nincs ott.

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter azzal jelentkezett be: függetlenül a Fidesz hatalmi törekvéseitől és az anyagi problémáktól rendkívül elavult az önkormányzati rendszer.

Előtte nagyvállalati világban dolgoztam, egészen döbbenetes az, hogy a kormányhivatallal papíron levelezünk,

nincs a nagyobb cégekére hasonlító vezetési kultúra, de a fejlesztéseket is „ész nélkül hajtották végre”, sportlétesítmények, emlékművek épültek függetlenül attól, hogy mennyibe kerül fenntartani. Szerinte ha 2022-ben nem váltják le a kormányt, akkor egy új tanácsrendszerre hasonlító helyzet jöhet, amikor a városvezetéseknek nincs szinte semmi önálló beleszólása a település irányításába.

Nem egy szélsőségesen baloldali, központosító kormányzattal van szemben 3200 önkormányzat, hanem egy maffiával

- folytatta.

Nyirati Klára bajai polgármester ha kemény szavakban nem is, a mondanivalóban tovább ment ennél: szerinte az önkormányzatok helyzete már most rosszabb, mint a rendszerváltás előtt volt. A nagy kérdés szerinte az, hogyan húzhatják ki a települések 2022-ig. Azt a példát hozta fel: személyesen járja körbe a város cégeinek vezetőit, és kér anyagi támogatást. Erre aztán a többi polgármester is arról számolt be, hogy kaptak az ő városaik is hasonló felajánlásokat.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere mindehhez azt tette hozzá: a kormány most az önkormányzatokat büntetné, és nem gondol arra, hogy az ellenzéki vezetésű városokban, kerületekben is sok a kormánypárti szavazó.

Szintet lépett a kormány, nagyon erősen különbözteti meg egymástól az önkormányzatokat – mondta Nemény András, Szombathely polgármestere. Kedden volt egy tanácskozás a Megyei Jogú Városok Szövetségében, amelyben Szita Károly kaposvári polgármester azt mondta, gondolkozzanak, mit kérjenek a kormánytól. Szerinte

ez alapján az valószínűsíthető, hogy ha az ellenzéki önkormányzatok kaphatnak valamit a kormánytól, akkor azért cserébe újabb feladatokat kell feladniuk.

A rendezvény moderátora arról is megkérdezte a polgármestereket, hogy a saját városuk kasszájából mennyi pénz hiányzik a kormány megszorításai és a járvány miatt. Budapesten 80, a XV. kerületen 3,5, Baján közel 2 milliárd forinttal van kevesebb, mint amennyire igény volna. Hódmezővásárhelyen az iparűzési adó megfelezése 600 milliós, a tavalyi megszorítások 200, a kieső bevételek másik 200 millió forintot jelentettek. Szombathelyen 1,6 milliárd forint hiányzott, idén 3,6 milliárd forint fog.

Logikusan adódott ez után a kérdés: melyek azok a fejlesztések, amelyeket a válság miatt el kell halasztani, és melyek azok, amelyekhez ragaszkodnak?

  • Budapesten a város pénzügyi tartalékait kell felélni, kisebb visszavágások lehetnek a közszolgáltatásokban, az Európai Fejlesztési Bank hitelkeretét pedig sikerült újratárgyalni, így adódik egy kis lehetőség további fejlesztésekre. A Lánchíd felújítása elindul, a troli- és villamosbeszerzési opcióhoz nincs forrás a kormány segítsége nélkül, a Biodómot pedig muszáj befejezni, hogy ne dobjanak ki az ablakon több tízmilliárd forintot, és a pesti alsó rakpart megvalósítását is szeretné a városvezetés.
  • Hódmezővásárhelyre hamarosan megérkezik a tram-train, emellett sok kisebb fejlesztés folyik a városban. „Nagyon szerényen terveztek” fejlesztésekkel idén, a cél most gyorsan megtérülő fejlesztéseket végigvinni.
  • Szombathelyen a fejlesztések legnagyobb része olyan fázisban van, hogy már nem visszavonható. Önerőből most csak olyan újabb fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek a város nagy cégeinek segítenek.
  • Baján is apróbb fejlesztésekben gondolkoznak, a legnagyobb az ipari park fejlesztése lesz, itt még hiányzik egy néhány száz méteres út, hogy bekössék a forgalomba, a város ezt saját pénzből szeretné megoldani. Utak, járdák és kerékpárutak építésére nem nagyon marad pénz, a kerékpárutak hálózatba kapcsolása megoldható most.
  • A XV. kerületben az útfelújításokat és csatornázásokat folytatják, pályázati forrással nem nagyon számolnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifejlesztették az első biológiai kezelést a tuberkulózis ellen

Kifejlesztették az első biológiai kezelést a tuberkulózis ellen

A teljes országra figyelmeztetést adtak ki a nagy köd miatt

A teljes országra figyelmeztetést adtak ki a nagy köd miatt

Azoknak jöhet jól az egészségügy átalakítása, akik egyébként is váltani szeretnének

Azoknak jöhet jól az egészségügy átalakítása, akik egyébként is váltani szeretnének