szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalább egy hét felkészülési idő kell a vendéglátósoknak az újranyitás előtt, és egy hónap ahhoz, hogy teljesen felpörögjön az iparág.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kezdetben minimum a tipikus kirándulóhelyeken és a városokban működő teraszokat, kávézókat, kültéri étkezőhelyeket kell újranyitni, illetve a biztonságos védőtávolság, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett minden olyan vendéglátóhelyet, ahol megoldható a vírusmentesítés a helyben fogyasztáshoz – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a járványügyi korlátozások remélt és várt feloldásával kapcsolatban a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint nem volna jó egyszerre, teljes egészében megnyitni a vendéglátóhelyeket, a fokozatos, tervezett újraindulás a célravezető.

Az ipartestület elnöke szerint jó lenne látni ennek a pontos dátumát, mert a vendéglátósoknak felkészülési időre is szükségük van a nyitáshoz, például takarítani kell, beszerezni az alapanyagokat, kiképezni a munkaerőt. Úgy véli, az iparág és a háttér teljes felpörgéséig pedig a nyitástól számítva legalább egy hónap kell. (Kérdés persze, hogy mikor jöhet el a nyitás pillanata, csütörtökön ugyanis az országos tiszti főorvos, pénteken pedig Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról, hogy megkezdődött a járvány harmadik hulláma Magyarországon, ugyanakkor a nemzeti konzultáció alapján a vendéglátóhelyeket első körben nyitnák.)

Kovács László felidézte: nemrég – tekintettel a kényszerleállás miatt vergődő vendéglátóiparban kialakult súlyos helyzetre – az iparági vállalkozások képviseletében a szakmai szervezetek közös levélben szólították meg a kormányfőt további konkrét gazdaság-újraindító, piacösztönző intézkedések érdekében.

"Nem kell feltétlenül bélszín, jó lesz a szűzérme is" - így változtatnak az éttermek a koronavírus után

Küzdelmes időket élnek át az éttermek, és akkor sem lesznek könnyebb helyzetben, ha újra kinyithatnak. Pénzből és alkalmazottakból is kevesebb van, mint a járvány előtt, miközben új, kreatív módszerek kellenek a talpon maradáshoz, és az is biztos: a kalandorok máshová viszik a pénzüket. Éttermi vezetőket kérdeztünk arról, hogyan tervezik az újraindulást.

A Magyar Nemzet emlékeztetett, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is tett javaslatokat a kormánynak, egyebek mellett az éttermi fogyasztás ösztönzésére is. Elképzelésük szerint nagyon rövid lejáratú lakossági kuponokat kellene bevezetni, amelyeket a megrendelt ételek házhoz szállításakor az ár 50 százalékáig lehetne beváltani. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a házhoz rendelések forgalma rövid idő alatt akár megduplázódjon, és így a vendéglátóipari vállalkozások már a nyitás előtt el tudják kezdeni felpörgetni termelési kapacitásaikat.

A BKIK a vidékieket is ösztönözné a fővárosban beváltható kedvezményes utalványokkal, akciós utazási csomagokkal. Ezeket a határon túli, valamint a külföldön élő magyarok körében is terjesztenék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Megszavazták Svájcban, hogy ne lehessen arcot eltakaró ruhadarabot viselni

Megszavazták Svájcban, hogy ne lehessen arcot eltakaró ruhadarabot viselni