A pénzügyminiszter kéri a franciákat, hogy költsenek végre, ne spóroljanak

A pénzügyminiszter kéri a franciákat, hogy költsenek végre, ne spóroljanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Nincs turizmus, így a belső fogyasztást kellene felpörgetni.

A koronavírus-járvány egyik furcsa mellékhatása, hogy a polgárok jelentős része nem tudja elverni a pénzét, melyet korábban éttermekben, szórakozóhelyeken vagy színházakban költött el – írja a Le Figaro. Nem kis összegről van szó, mintegy 200 milliárd euróról.

Minden francia havi 276 eurót spórolt meg a koronavírus-válság idején

– ezt a számítást egy közvélemény-kutatásra alapozták, melyet az OpinionWay intézet végzett el. A spórolás mértékét az is jól mutatja, hogy csak 2020-ban a franciák több mint 130 milliárd eurót helyeztek el a bankszámlájukon. Ez a kétszerese a korábbi, válság előtti mutatónak Franciaországban.

Mindezért Bruno Le Maire pénzügyminiszter, aki már az újrakezdésen gondolkodik, arra buzdítja honfitársait, hogy ne spóroljanak tovább, inkább költsenek. Jelentős részben ettől remélik ugyanis a hazai kereslet növekedését. A turizmus elmaradása miatt pedig erre minden korábbinál nagyobb szükség van.

És hogy miért ez a nagy spórolás? Részben azért, mert nem tudták elkölteni, részben pedig azért, mert tartanak a jövőtől. Senki sem tudja ugyanis, hogy mikor ér véget a vírusválság. Azt pedig még kevésbé, hogy milyen is lesz az a szép új világ, amely a válság után kialakul. A pénzügyminiszternek mindenesetre rossz hír, hogy közvélemény-kutatások szerint a többség továbbra is aggódik, így nem várható nagy költekezés a közeljövőben sem.

Hozzászólások