Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Most a franciáknak ajánlja Soros György a válság elleni csodafegyverét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy annyira erős gazdaság, mint a francia, sikerrel tudna örökjáradék-kötvényt kibocsánati a válságkezelésre, és így példát mutatni másoknak – írta Soros György.

Franciaország a Nemzetközi Valutaalapon keresztül támogatja a világ szegényebb országait a válságkezelésben, de Soros György szerint ez nem elég: a befektető a Les Echos számára írt véleménycikkben fejtette ki, hogy örökjáradék-kötvényt kellene kibocsátania Franciaországnak.

Nem ez az első alkalom, hogy Soros ezt a nagyon régi ötletet dobta be. Ahogy azt már korábban bemutattuk, az örökjáradék-kötvény lényege az, hogy más kötvényekkel ellentétben a tőkét soha nem kell visszafizetni utána, a kamatokat viszont előre meghatározott összegben örökké, vagy a visszavásárlásig. Ez elsőre ijesztő adósrabszolgaságba taszításnak tűnhet, a gyakorlati példák azonban azt mutatják, előbb-utóbb annyira elvitte az infláció a törlesztőrészletek értékét, hogy szinte észrevehetetlenül alacsonnyá válnak a törlesztési kötelezettségek egy idő után.

Tényleg adósrabszolgaságot hozna Soros új csodafegyvere?

Nagyon régi, nagyon szokatlan tervvel állt elő Soros György az EU megsegítésére. Az örökjáradék-kötvények gondolatát még szerinte is szoknia kell a piacnak, annyira ritkán használják. A javaslat ahhoz eléggé bonyolult, hogy minden politikus a maga szájíze szerint magyarázhassa, miről szól, pedig ha alaposan megnézzük a részleteket, kiderül, hogy még jól is járhatna vele Európa - már ha néhány tagállam ellenállásán nem bukna el a terv.

Azt Soros is hozzáteszi: nagyon szokatlan ez az elképzelés. De szerinte a világ egyik legerősebb gazdaságának számító Franciaország alkalmas arra, hogy ilyen kötvényt kibocsásson. A francia államkötvényekre már most nagy a kereslet, márpedig egy örökjáradék-kötvény prémium kategóriásnak számítana, így más lehetőségekhez képest nagyon olcsón lehetne finanszírozni belőle a válságkezelést. Azt is hozzátette azonban: szabályozni kell, hogy az ilyen kötvényeket csak speciális helyzetben bocsáthassák ki. Az elmúlt évszázadokban általában háborús kiadásokat finanszíroztak így, ehhez hasonló válságos helyzet a mostani járvány is.

Soros korábban ezt az ötletet már az EU válságkezelésére is javasolta, de abból végül nem lett semmi.

Hozzászólások