Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha bármilyen munkáltatói igazolással érkezünk, akkor az egész családot várják a hosszú hétvégére – mondták munkatársunknak balatoni szállásadók, akik egyszerű turistákat a jogszabály értelmében nem fogadhatnak. Az igazi, legális szezonkezdést azért a legtöbben inkább a pünkösdi hétvégére lövik be, miközben a kisebb szálláshelyek hiába várják, hogy kárpótlást kapjanak a kiesett foglalásokért.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

November 10-én jelent meg kormányrendelet arról, hogy a szállásadók nem fogadhatnak turistákat, megszállni csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal lehet. Az érintett vállalkozók bevételkiesésének 80 százalékát az állam megtérítette, de csak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) november 8-ig regisztrált foglalásokat vették ehhez figyelembe – hátrányos helyzetbe hozva ezzel a kisebb magánszállásadókat, ők ugyanis adminisztratív okokból nem jogosultak a kártérítésre. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy több mint 11 ezer szolgáltatónak 928 ezer vendégéjszaka után nagyjából 15 milliárd forint kártérítés járt.

©

Egy kis, a Dunakanyarban található erdei ház tulajdonosa, aki azt kérte, nevét ne írjuk le, a hvg.hu-nak azt mondta, tele volt novemberre foglalással, ezeket le kellett mondania, miközben egy fillér kártérítést sem kapott. Noha 2020 januárjától neki is jelentenie kell az NTAK-nak vendégei születési helyét, idejét, állampolgárságukat és a lakóhelyük szerinti irányítószámot, különben elveszíti működési jogát, ehhez magának az NTAK-nak a javaslatára korábban olyan programot használt, amelyben nem tudta a foglalásokat előre rögzíteni, csak a vendégek érkezésekor. A programnak ugyanis, amelyet a szálláshelyadók adatközlésre használnak, van egy normál és egy egyszerűsített, úgynevezett „csökkentett” változata. Utóbbit a kis befogadóképességű kabinoknak, kisházaknak, erdei faházaknak, jurtáknak ajánlja az NTAK, lévén, hogy a magánszállásadók sokszor mellékállásban üzemeltetik a szálláshelyüket, így a központ nem várja el tőlük a mindennapi adatrögzítést. A program normál változatát pedig azok a szálláshelyek használják, ahol nagyobb a vendégforgalom, és szükséges a napi adatbevitel.

A szálláshelyadó időközben áttért az NTAK bővített verziójára,

ami persze sokkal több adminisztráció, de a novemberben történtek után nem merem megkockáztatni az újabb veszteséget”

– mesélte.

Az ügyben még tavaly ősszel petíciót is indítottak a kisebb pihenőházak tulajdonosai, hogy felhívják a figyelmet az egyenlőtlenségre. Egyikük szerint a szabályozás a nagyobb vállalkozóknak kedvez, és „betesz a kisvállalkozások támogatásának”.

©

„Nem kaptunk semmilyen kártérítést” – hívta fel a figyelmet a vállalkozó arra, hogy az aláírásgyűjtés nem vezetett eredményre: csaknem 5 hónappal a kormányrendelet megjelenése után továbbra sem jár a 80 százalékos foglalási visszatérítés azoknak a kisebb magánszállásadóknak, akik nem a „megfelelő” platformon rögzítették vendégeik adatait. Vannak, akik már eladásra kínálják szálláshelyüket. Mára tartalékaikat felélték, és nem sok esélyt látnak arra, hogy életben tartsák apartman- vagy vendégházukat. Az Ingatlan.com oldalán csak a Balatonnál az ötszázat közelíti az eladó szálláshelyek száma, országszerte pedig ez a szám több ezerre tehető.

Szürkezóna

Közben megy az ügyeskedés a szálláshelyadók között: próbaképpen badacsonyi és zamárdi apartmanok tulajdonosainak írtunk, hogy a húsvéti hosszú hétvégére, családi pihenésre van-e kiadó szobájuk. Azt a választ kaptuk, hogy amennyiben megfelel és 4 éjszakára maradunk, apartmanonként és éjszakánként 20 ezer forintért szívesen látnak. Arra a kérdésre, hogy milyenek a lemondási és a pénzvisszafizetési lehetőségek, illetve nem okoz-e gondot, hogy nem üzleti vagy tanulási céllal mennénk, az a válasz jött, hogy a jelenlegi helyzetre tekintettel sem lemondási, sem pénzvisszafizetési feltételek nincsenek. „Nem kérek foglalót sem ugyanezért” – írta egyikük, hozzátéve, hogy munkavégzésről szóló igazolást mégis vigyünk magunkkal, még ha az nem is fedi a valóságot.

Remélem, van a környezetükben, a családban valaki, aki lepecsételi. Általában utazási irodától, turisztikával foglalkozó cégektől hoznak a vendégek ilyet, vagy könyvkiadótól, hogy jönnek adatokat gyűjteni

– fogalmazott.

Még drágább lesz a Balaton

„Egy valamirevaló apartmanért 10 és 20 ezer forint közötti összeget kérnek” – mondta a hvg.hu-nak egy másik balatoni szálláshelyadó, aki Balatonlellén hotelt és apartmant is működtet. Három éve családi vállalkozásként fogott bele a szálláshely-kiadásba. Nála májusnál korábban nem lehet szobához jutni. Arra számít ugyanis, hogy pünkösdkor már lehet utazni, és teltház lesz, „mert az emberek ki vannak éhezve”.

Ezt erősítik meg a Szallas.hu hvg.hu-nak küldött adatai is.

©

Ahogyan az ábrán is látható, idén az első 10 hétben beérkezett, nyárra szóló aktív foglalások összértéke a várható lemorzsolódás nélkül meghaladja az előző év azonos időszakáét. A lenti grafikonon a sárga vonal azt mutatja, hogy idén február másodikától kezdődően egészen az április eleji bejelentésig a 2019-es év azonos időszakához képest is nagyobb foglalási volumen érkezett, de az adathalmaz nem veszi figyelembe a várható lemorzsolódást. „Az utazási kedv és az előfoglalási hajlandóság tehát magas” – jegyezték meg a Szallas.hu szakértői, hozzátéve, hogy a járványhelyzet kiszámíthatatlansága miatt lehetetlen előre jelezni, hogy ténylegesen milyen lesz a szezon.

„Nagyon nagy az érdeklődés, már jönnek a foglalások, mindenki attól fél, hogy nem marad jó hely” – utalt arra egy magánszálláshelyadó, hogy a Balaton valószínűleg nagy nyomás alatt lesz az idei nyáron is. Az ő apartmanjában például már most 30 százalékos a foglaltság, pedig még csak sejteni lehet, hogy mikor lesz nyitás. „A július és az augusztus érdekli őket” – árulta el, hozzátéve, hogy tapasztalata szerint az egyre emelkedő árak sem tántorítják el az érdeklődőket. „Mindenki nagyobb keresletre számít”, ezért a drágulás.

©

Az áremelkedéshez annak is köze van, hogy a turisztikai ügynökség tavaly nyáron meghirdette a Kisfaludy2030 programot, amelyben szobánként egymillió forint állami támogatásra lehetett pályázni. 14 ezer szálláshely-tulajdonos között osztottak szét összesen 60 milliárd forintot.

Ha szebb az apartman, az ember többet kér érte

– indokolta Soós Tamás, a Balatoni Szállásadó Szociális Szövetkezet vezetője.

A Szallas.hu közlése szerint míg országosan az átlagos foglalási ár nyárra valamivel több mint 8 ezer forint/fő/éj, a Balatonnál ez az összeg 9059 forint. „A megugró kereslet viszont az árak emelkedését is eredményezheti újranyitáskor, ezért érdemes rugalmas feltételeket keresve előre foglalni” – írták, hozzátéve, hogy a Balaton továbbra is népszerű, a foglalások 31 százaléka ide szól június és augusztus között. A legnépszerűbb úti cél Siófok, a foglalások ötödét itt kötik, de a top tízben van Gyula, Hajdúszoboszló, Szeged, Balatonfüred, Eger, Zalakaros, Hévíz, Balatonlelle és Pécs is.

Azok, akik utazást terveznek, inkább az apartmanokat keresik, a foglalások 35 százaléka ugyanis oda szól. Az idei adatokból az látszik, hogy míg tavaly ugyanolyan arányban foglaltak apartmanokba és hotelekbe, most az apartmanok oldalára billen a mérleg, a hoteleknél 17 százalékos csökkenés látható pillanatnyilag. Népszerűek az erdei szálláshelyek, a faházak és az önálló házak is, „a vendégek keresik a rugalmas foglalási és lemondási lehetőségeket” – fogalmaztak a Szallas.hu szakértői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy