Tetszett a cikk?

Tavaly júniusban kapott hatáskört Palkovics László a stratégiai cégek külföldi tulajdonszerzésének megakadályozására, de a médiacégeknél és az egyetemeknél eddig nem merült fel, hogy ebbe a körbe tartozhatnak. Most már igen.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről hozott törvényben kapott hatáskört Palkovics László tavaly júniusban, amellyel a miniszter megtilthatja külföldiek tulajdonszerzését Magyarországon.

A törvényben stratégiai társaságnak nyilvánították egyebek közt az energetikai, közlekedési, kommunikációs cégeket, a robot- és biotechnológiai, a kritikus infrastruktúrákkal, élelmezésbiztonsággal kapcsolatos, érzékeny adatokhoz hozzáférő vállalkozásokat. Ezenkívül egy, a törvényben hivatkozott európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a média szabadsága és pluralizmusa terén is vizsgálhatják a tagállamok, hogy egy adott közvetlen külföldi befektetés valószínűleg hatást gyakorol-e a biztonságra vagy a közrendre.

A magyar szabályozásban azonban eddig a kommunikációs szektorból csak a távközlésre vonatkozott az ilyen vizsgálat lehetősége, ezt egészítették most ki a kiadói tevékenységgel, film, videó, televízióműsor gyártásával és műsorszolgáltatással. Emellett felvették a listába a felsőoktatást.

Az ilyen stratégiai társaság esetén a miniszter a tulajdonszerzést vagy az üzemeltetési jog megszerzését megtiltja például akkor, ha az új külföldi tulajdonos Magyarország államérdekét, közbiztonságát, közrendjét esetleg veszélyeztetné, különös tekintettel az alapvető társadalmi szükségletek ellátásának biztonságára. A kormány élve azzal a rendkívüli felhatalmazással, hogy a veszélyhelyzetben rendelettel felülírhatja a törvényt, bővítette a veszélyeztetés definícióját (államérdeknek minősül „a  nemzetgazdasági szempontból alapvető gazdaságstratégiai érdekkel összefüggő közérdek” is), és június 30-ról az év végéig meghosszabbította a miniszter hatáskörét, kiterjesztve a felsőoktatási intézményekre is.

Indoklást nem tettek közzé, ezért csak találgatni lehet, hogy melyek azok a külföldi televíziók, kiadók vagy egyetemek, amelyek magyarországi tulajdonszerzésének megtiltására Palkovics Lászlót most felhatalmazták. A kínai Fudan Egyetemről biztosan nincs szó, hiszen azzal stratégiai megállapodást kíván kötni a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!