szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybankelnök a PADME kuratóriumi elnökével hat olyan növekedési forrásról ír, amelyekhez társítani lehet a koreai, izraeli, dubaji, szingapúri és a három kínai sikerváros fejlődési motorjait.

Miért ne vázolhatnánk fel Magyarország 2040-re elérhető sikerének forrásait, amikor a KIDSzingChi országok és városok közel húsz év múlva érvényes átlagos fejlettségi szintjének 75 százalékával – a többi V4 országgal együtt – Európa élére lépünk? – folytatta korábbi gondolatmenetét az európai „oroszláncsapatról” Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu-n Csizmadia Norberttel, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnökével közösen jegyzett írásában.

A múlt héten arról írt a jegybankelnök, hogy a kelet-közép-európai térség kilenc országának vigyázó szemét nem Nyugatra, hanem Keletre érdemes vetnie, „amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek, ami egy új nyelv, az Engkrit (English+szanszkrit) szótárában »A magyar kölyök oroszlán ereje« címszó alatt található”.

Matolcsy szerint Keleten kell keresni a fenntartható felzárkózás mintáit

A jegybankelnök úgy látja, hogy Magyarország kimaradt az elmúlt félezer év magas életszínvonalat eredményező nyugati folyamataiból, emiatt is érdemes a legújabb, keleti sikerekre figyelnie. Olyan európai „oroszláncsapatot" kellene nevelni szerinte, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek.

Matolcsyék szerint már rendelkezünk hat olyan növekedési forrással, amelyekhez társítani lehet a koreai, izraeli, dubaji/emirátusi, szingapúri és a három kínai sikerváros fejlődési motorjait. Hat előnyről írnak, mint

  • a földrajzi és geopolitikai helyzetünk;
  • elértük az „ugrás” induló fejlettségi szintjét,
  • az individuális az értékrendünk,
  • mélyek a nyelvi, kulturális és kreativitási forrásaink,
  • egészségipari alapokat építettünk ki,
  • víz-, gyógyvíz- és termálvízkincs.

A szerzők ezt követően azokat az országokat, városokat elemezték, akiktől Magyarországnak lehetne tanulni. Az egyik ilyen Dél-Korea, aminek a sikere mögött szerintük az áll, hogy mindenben a legmagasabb minőséget célozzák meg, mert mindenben a legjobbak akarnak lenni. Az ország működése az individuális gyarapodási vágy és a családi összetartás egyensúlyára épül. Úgy vélik az országban felismerték emellett, hogy a 21. században az egészség és az életminőség a vezető iparág és egy sor kulturális ágazatban már ott vannak a világelsők között.

Izraellel kapcsolatban azt írja, hogy a világ egyik legsikeresebb országa. Nagyon erősek a startupokban, értékelik a tehetséget és a kreativitást, illetve erős egyetemi központjaik vannak.

Dubajtól legalább hat karaktervonást érdemes átvennünk, hogy sikeresen végre hajtsuk Magyaroroszág történelmi ugrását – írták. Ezek a következők: világos jövőkép alkotása, nyitottság a világ felé, a földrajzi tér innovációja, hatékony és tiszta kormányzás, élményközpontú turizmus és a lehetetlen legyőzése.

Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

A jegybankelnök szerint az Egyesült Arab Emírségek víziója egy biztonságban és békében élő ország, amely nyitott a világra, egyenlőséget teremt népeinek, jogállam, egyenlő lehetőséget ad a munkára, befektetésre, tanulásra és az egyén kreatív képességeinek kibontására.

Szingapúrból a versenyképesség terén érdemes Matolcsy és Csizmadia szerint tanulni, a kínai Csengdu városával kapcsolatban azt emelték ki, hogy az ősi kulturális és a 21. századi technológiai adottságokat ötvözve, sikeres, vonzó, kreatív központot épített.

Kínából még két példát hoznak, az egyik Sencsen, az egykori kis kínai halászfalu mára a világ egyik leggyorsabban fejlődő városává vált, a helyi szilíciumvölgy, ami mára az ország innovációs és technológiai központjává tudott válni, amelyek között ott van a Tencent, a Huawei, a ZTE és a DJI.

Sanghaj pedig szerintük arra jó példa, hogy hogyan válhat egy város ázsiai-csendes óceáni kereskedelmi központból a világ globális központjává.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

A jegybankelnök szerint az Egyesült Arab Emírségek víziója egy biztonságban és békében élő ország, amely nyitott a világra, egyenlőséget teremt népeinek, jogállam, egyenlő lehetőséget ad a munkára, befektetésre, tanulásra és az egyén kreatív képességeinek kibontására.

MTI Gazdaság

Matolcsy szerint Keleten kell keresni a fenntartható felzárkózás mintáit

A jegybankelnök úgy látja, hogy Magyarország kimaradt az elmúlt félezer év magas életszínvonalat eredményező nyugati folyamataiból, emiatt is érdemes a legújabb, keleti sikerekre figyelnie. Olyan európai „oroszláncsapatot” kellene nevelni szerinte, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek.