szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Április első heteiben még lezárások voltak, a hónap végén beindult újranyitás ellenére is rossz volt a helyzet a munkaerőpiacon.

Idén áprilisban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 559 ezer fő volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez az egy évvel korábbinál – amikor nagyobb lezárások voltak a járvány miatt - 36 ezer fővel több, de az idén márciusinál 57 ezerrel kevesebb. Április végén már megkezdődött a gazdaság újraindítása, a lezárások nagyobb feloldása a hónap utolsó egy hetében indult.

Normális esetben a foglalkoztatottsági számokat háromhavi átlagban szokták megadni. Ha a február és április közötti időszakot nézzük, akkor a 4 millió 575 ezer fős mutató javulást jelent, de mivel áprilisban már csökkenést mértek, ez csak azt jelenti, hogy a második hullám lecsengése és a harmadik hullám eldurvulása közötti időszakban gyors volt a visszapattanás.

Az egy évvel korábbihoz képest február-áprilisban 8900 fővel csökkent a foglalkoztatottság. A magyarországi versenyszférában még nőtt is a mutató, ott 27 700-zal többen dolgoztak ebben a három hónapban, mint egy évvel korábban, közmunkán viszont 11 200-zal kevesebben voltak. A legnagyobbat a külföldi lezárások miatt a Magyarországról külföldre ingázók száma esett, 25 300 fővel.

A munkanélküliségi ráta a márciusi 4,0 százalékról 4,4 százalékra nőtt, 194 ezer főről 211 ezerre. Vagyis nagyon sokan, akik elvesztették a munkájukat, nem számítanak hivatalosan munkanélkülinek, módszertani okokból csak az inaktívak táborát gyarapítják.

A munkanélküliek 27,3 százaléka már legalább egy éve nem talál állást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekő Ádám Itthon

Sikerpropagandát gyártott a kormány a terasznyitás köré, pedig sok oka nem volt rá

Máshol egyszerűen megnyitottak a vendéglátóhelyek, nálunk kampányt és visszaszámlálást indítottak rá, és a teljes NER ezt ünnepelte, hogy még annál is nagyobb dolognak tűnjön a járványügyi szabályokon lazítás, mint amekkora valójában volt. A végső sikerhez a valóság egy részét is el kellett hallgatni, és a szokásosnál engedékenyebben értelmezni a korlátozásokat. Orbán Viktor legújabb bejelentése előtt felidézzük, milyen is a nyitás NER módra.