Szexi, és a profitot is növeli, de hogyan kapcsolódhat egy kisebb cég ehhez a trendhez?
Ötlépcsős útiterv a fenntarthatósági célkitűzések üzleti stratégiába építéséhez.
Egy friss kutatás is megerősítette, hogy egyre jobban erodálódik a vásárlók márkahűsége már a fejlett országok anyagilag jobban eleresztett fogyasztóinak körében is.
Tovább gyengül a vásárlók hűsége a hagyományos márkák iránt az élelmiszerek és az italok piacán – idézte az EY (korábban Ernst&Young) üzleti tanácsadó cég legújabb tanulmányának egyik legfontosabb tanulságát a Supermarket Perimeter szakportál.
A kutatási eredmény az EY rendszeresen frissülő Future Consumer Index vizsgálatában szerepel. A felmérésben a világ számos országában húszezer fogyasztót kérdeztek meg. Ezen belül az Egyesült Államokban 1500 vásárló számolt be arról, milyen alapon válogat az árucikkek között. A vizsgálat készítői azt találták, hogy az ár, az érték és a minőség vált a vevők legfontosabb választási szempontjává, miközben a termékek márkája háttérbe szorult.
A megkérdezettek 35 százaléka azt mondta, hogy döntéseiben manapság már nem játszik lényeges szerepet az, hogy milyen márkához tartozik a kiszemelt termék. Egyre több olyan saját márkás árucikk kerül a vásárlói kosarukba, amelyek megfelelő minőségűek, miközben jobb az áruk a gyártói márkás termékekénél.
Az amerikai válaszadók 60 százaléka szerint a friss áruk esetén megfontolja a saját márkás termékek vásárlását. Az édességek és rágcsálnivalók esetén 55 százalék, a feldolgozott termékeknél 51 százalék ez az arány. Az üdítőitalok és a szeszes italok esetén ugyanakkor sokkal kevésbé nyitottak a vevők a változtatásra. Kitartanak megszokott, kedvelt hagyományos márkáik mellett.
Sajátos eleme a márkahűség gyengülésének, hogy egyre többen kételkednek az ismert márkák jobb minőségében. Az EY felmérésében megkérdezettek több mint 40 százaléka mondta azt, hogy a cégek minőségjavulásról és innovációról szóló propagandája valójában csak arról szól, hogy ugyanazt a terméket ugyanazért az árért olcsóbban gyártsák. Mindössze a válaszadók 26 százaléka hiszi el, hogy a termékek valóban javulnak.
A kutatás szerint a zsugorfláció, azaz a termékek mennyiségének csökkentése azonos áron jelentősen csökkenti a márkákba vetett bizalmat. A felmérésben megkérdezettek 78 százaléka számolt be arról, hogy érzékeli a cégeknek ezt a trükközését.
Jó hír az élelmiszergyártóknak, hogy van esélyük a márkáik iránti vásárlói lojalitás javítására. Az EY jelentése szerint ugyanis a fogyasztók 60 százaléka továbbra is fontosnak tartja a megbízható márkákat. Magas, 55 százalék azok aránya is, akik visszatértek korábbi kedvelt márkájuk vásárlásához, miután csalódtak abban az alternatívában, amit helyette választottak.
Ötlépcsős útiterv a fenntarthatósági célkitűzések üzleti stratégiába építéséhez.
2025. július 10-én lezárult a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” pályázat. Július 15-étől új forgóeszköz-finanszírozási lehetőség nyílt meg a feldolgozóipari mikro- és kisvállalkozások számára.
Folyamatosan bővül a céges bankkártyapiac. A kínálaton egyre inkább látszik, hogy a neobankok megjelenése versenyre készteti a hagyományos bankokat is.
Az elektronikus aláírásoknak egyre nagyobb a szerepe, de a különböző típusok közötti különbségek nem mindig egyértelműek.
Egyre több a vendégmunkás, miközben a hazai munkaerő-tartalék – a kormány ígéretével szemben – nem apad. A tartaléksereg aligha aktivizálható, nagyszámú új munkahely pedig nem keletkezik.
Olaszországi nyaralása idején történt végzetes baleset az osztrák extrémsportolóval.
Többek között Dés László, Presser Gábor, Spiró György is felszólalt a terroristákat éltető északír raptrió koncertje ellen.