A Hezbollah iráni és szíriai páncéltörő rakétákkal tudott súlyos veszteséget okozni az izraeli hadseregnek. Fegyvereiktől nem akarnak megválni, felrúgva a fegyverszüneti megállapodást.

La guerre est fini?
© AP
Néhány órával a tűzszünet hatályba lépése előtt, vasárnap estére sikerült bevenniük az izraeli csapatoknak a Tírtől délre eső, stratégiai jelentőségű, dombtetőre épített Gandurijeh nevű kisvárost. Számos izraeli katona elesett, amíg sikerült a Hezbollah fegyvereseit kiszorítani, akik fegyvereiket hátrahagyva vonultak vissza.

A kisváros egyik mecsetjének közelében az izraeliek egy elhagyott teherautóra bukkantak, tele AT-5 Spandel típusú páncéltörő rakétákkal. A rakétákat Oroszország fejlesztette ki, de Iránban is gyártják, 6 éve. A Hezbollah egyik elhagyott állásában nyolc lézer vezérlésű, Kornet típusú páncéltörő rakétát találtak, mely izraeli tisztek szerint „a világ legjobb gyártmányai közé tartozik”. Tokjukon a felirat: Vásárló: Szíriai Honvédelmi Minisztérium. Eladó: KPB, Tula, Oroszország.

Mint izraeli katonai szakértők elmondták, e fegyverek használatát komoly kiképzésnek kell megelőznie, bevetésükhöz néhány arab ország reguláris  hadserege sem lenne képes. A Kornetet az oroszok 1994-ben kezdték gyártani, hatótávolsága öt kilométer, dupla robbanófeje van, ami áthatol az izraeliek Merkava tankjainak páncélján. Az oroszok 1998 óta szállítanak belőle Szíriának. Az izraeli hadvezetést meglepte a Hezbollah szofisztikált fegyverzete. Páncéltörő rakétáik több tucat izraeli tankot eltaláltak, és közülük jó néhányat megsemmisítettek. Összesen 116 izraeli katona vesztette életét az ütközetekben.

A fegyverek és azok eredete legalábbis részben magyarázatul szolgál, miért volt annyira hatástalan az izraeli hadsereg öthetes akciója, és miért tudott Naszrallah sejk hétfőn „történelmi győzelemről” beszélni. A Hezbollah vezetője jelezte: szervezete megtagadja fegyvereinek átadását. „A Biztonsági Tanácsnak ez a döntése erkölcstelen, helytelen és rosszul időzített volt” - jelentette ki.

Az izraeli offenzíva sikertelensége belpolitikai vihart okozott, a zsidó állam politikai és katonai vezetőit egyre élesebb bírálatok érik, amiért nem sikerült halálos csapást mérni a Hezbollahra. A légi erőtől remélték a sikert, és amikor az elmaradt, túl későn indították el a szárazföldi hadműveleteket – hangzik a bírálat.

Általános a vélekedés, hogy a jelenlegi fegyverszünet nem lesz tartós. Bush amerikai elnök hétfői sajtóértekezletén arra utalt, hogy Irán beavatkozása figyelmeztető jel, milyen veszélyesek lennének nukleáris fegyverek birtokában. Mintha csak erre válaszolt volna a teheráni vezetés: közölték, ha Iránt Amerika megtámadja, rakétákkal szétlövik Tel-Avívot.

Daily Telegraph, Jerusalem Post, hvg.hu

MTI Világ

Szudán is bekeményít, követné a Hezbollah példáját

Szudán fegyverrel fog szembeszegülni, ha ENSZ-erőket vezényelnek békétlen nyugati tartományába, Dárfúrba, úgy, ahogy a Hezbollah libanoni síita mozgalom is felvette a harcot az izraeli erőkkel szemben - fenyegetőzött kedden Omar el-Besír szudáni elnök.

MTI Világ

Olmert: egyedül én felelek az offenzíváért

Ehud Olmert az izraeli parlamentben (kneszet) kijelentette, egyedül viseli a felelősséget a Libanon elleni offenzíváért. Olmert felszólalása alatt három képviselőt közbekiabálás miatt kivezettek a teremből, többen pedig vizsgálóbizottság létrehozását követelték.

Gócpontok

"Olmertnek mennie kell" - izraeli belpolitikai vihar

Ha tudtuk volna, hogy ilyen feltételek között kell megkötni a tüzszünetet, senki sem ment volna a háborúba. Olmert egy napig sem maradhat a miniszterelnöki székben – ilyen és ehhez hasonló bírálatok érik az izraeli kormányfőt jobbról is, balról is. A fegyverszünet megkötése után belpolitikai vihar várható, a kormány meginoghat – jósolják izraeli elemzők.

MTI Világ

Izrael nagy hatóerejű, élőerő elleni rakétákat kért az USA-tól

Izrael sürgette az Egyesült Államokat, hogy minél előbb szállítsa le a korábban megígért, de a libanoni válság miatt visszatartott nagy hatóerejű, élőerő elleni rakétákat - a The New York Times pénteki értesülése szerint a Bush-kormány hamarosan útnak indítja a szállítmányt.

Valaki 2012-ben megírta, hogy Kobe Bryant helikopter-balesetben fog meghalni

Valaki 2012-ben megírta, hogy Kobe Bryant helikopter-balesetben fog meghalni

Kellemetlen meglepetés is kerül a gépére annak, aki telepíti az Office-t

Kellemetlen meglepetés is kerül a gépére annak, aki telepíti az Office-t

Egyre kevesebb a házi- és fogorvosi praxis

Egyre kevesebb a házi- és fogorvosi praxis

1200 forintnál is magasabb a fizikai dolgozók átlagos órabére

1200 forintnál is magasabb a fizikai dolgozók átlagos órabére

Koronavírus: hét magyar kérte, menekítsék ki őket Kínából

Koronavírus: hét magyar kérte, menekítsék ki őket Kínából

Egy világjárvány küszöbén állunk, ez most már tény

Egy világjárvány küszöbén állunk, ez most már tény