Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendkívüli teljesítmény azon múlik, hogy az adott embercsoport mennyire tud csapatként működni. Ez pedig nem légüres térben történik – mutat rá Simon Sinek vezetési és marketing-tanácsadó.

Körülöttünk a világ tele van veszéllyel: minden pillanatban, minden irányból olyan erők hatnak ránk, amelyek meggátolhatják a sikerünket.

Vállalataink számára a veszély ugyanilyen valóságos. A tőzsdeindex mozgása befolyásolhatja egy adott cég teljesítményét. Új technológia miatt üzleti modellünk egyik napról a másikra elavulttá válhat. Versenytársaink megpróbálják elcsábítani a vásárlóinkat.

A szervezeten belül is működnek veszélyes erők, ám a külsőkkel ellentétben ezeket ellenőrzésünk alatt tarthatjuk. A vezetőségnek olyan szervezeti kultúra felépítésére érdemes törekednie, amelyben nem kell félnünk egymástól.

Ezt pedig úgy lehet elérni, ha megadjuk az odatartozás érzését az embereknek. Ha az emberi értékekbe vetett hitet és az ezen alapuló erős szervezeti kultúrát nyújtjuk nekik. Ha döntéshozó hatalommal ruházzuk fel őket. Ha bizalmat és empátiát kínálunk. Ha felépítjük a „biztonság körét”.

Csapatként együttműködni

A biztonság körének kialakításával a vezetőség csökkenti az emberekben a belülről támadó veszély érzetét. Ezáltal több idejük és energiájuk marad, hogy megvédjék a céget a külső fenyegetésektől, és megragadják a lehetőségeket. Ennek hiányában viszont túl sok időt és energiát fecsérelnek az egymás elleni védekezésre.

A biztonság körében vagyunk, ha kollégáink elismernek, feletteseink törődnek velünk; ha biztosan tudjuk, hogy a cég vezetése és a munkatársaink minden lehetséges módon segítik a sikerünket. Ha hiszünk abban, hogy a csoport, a kör tagjai törődnek velünk, az nagyban megkönnyíti a kommunikációt és az információ szabad áramlását. Ez elengedhetetlen az innovációhoz és a problémák megelőzéséhez; a vállalat így jobban felkészül a külső veszélyekre, és képes lesz megragadni a lehetőségeket.

Ha nem működik a biztonság köre, paranoia, cinizmus és önérvényesítés uralkodik a szervezetben. Ha viszont működik, minden erőnket és energiánkat a külső veszélyek ellen fordíthatjuk. Ha bent biztonságban érezzük magunkat, az nemcsak a saját lelki békénket szolgálja, hanem magára a szervezetre gyakorolt pozitív hatása is jelentős.

Nem mondhatjuk az embereknek, hogy bízzanak bennünk, nem parancsolhatjuk meg nekik, hogy legyenek kiváló ötleteik, és semmiképp sem írhatjuk elő, hogy működjenek együtt. Ezek mindig abból fakadnak, ha a biztonság és bizalom légköre vesz körül minket a munkahelyünkön.

Minden képességünk hatványozottan érvényesül, így versenyképesek leszünk, szembe tudunk nézni a külső veszélyekkel, és hatékonyabban képviseljük a vállalatunk érdekeit.

A fenti cikk Simon Sinek vezetési és marketing-tanácsadó A jó vezetők esznek utolsónak című könyvének szerkesztett részlete. Könyvében Simon Sinek magával ragadó történetekkel illusztrálja, hogy vezetőnek lenni elsősorban azt jelenti, hogy gondoskodnunk kell azokról, akiket ránk bíztak. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Hozzászólások