szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Arthur Laffer legendás adóügyi illusztrációja, a szalvétára rajzolt Laffer-görbe ma egy múzeumban pihen. A közgazdász szerint azonban egy későbbi másolatról lehet szó - írja az Urbanlegends.hu.

A Laffer-görbe az adókulcsok és az adóból befolyó bevételek kapcsolatát mutatja be. Üzenete pedig leegyszerűsítve annyi: a magasabb adókulcsok mellett az emberek kevesebbet akarnak dolgozni, amitől csökken a nemzeti jövedelem. A fordított U alakú görbét előszeretettel használták adócsökkentéseik igazolására a nyolcvanas évek politikusai, többek között Ronald Reagan és Margaret Thatcher is.

A gondolatot egy anekdota Arthur Laffer közgazdászhoz kapcsolja. Laffer állítólag 1974-ben, a washingtoni Two Continents étteremben rajzolta fel a görbét egy szalvétára a Fehér Ház két nagyhatalmú emberének, Dick Cheney-nek és Donald Rumsfeldnek. A történetet Jude Wanniski újságíró tette széles körben ismertté 1978-as könyvében, az állítólagos textilszalvéta pedig 2013-ban került az amerikai történelmi múzeum gyűjteményébe.

©

A gond csak az, idézi az Urbanlegends.hu Robert J. Shiller Narratív közgazdaságtan című könyvét, hogy maga Laffer másképp emlékezik a történetekre. Azt elismeri, hogy ő írt a múzeumba került szalvétára, de valószínűleg csak évekkel később, Jude Wanniski kérésére. Vagyis a múzeumba került szalvéta csupán egy utólagos másolat.

Laffer állítása szerint ugyanis az eredeti szalvéta papírból volt. Ezen kívül a múzeumos szalvéta dátumozása 1974. szeptember 13-ai, miközben a szóban forgó találkozóra a ’74 novemberében tartott félidős választások után került sor. Ráadásul Donald H. Rumsfeldnek van címezve, aki viszont nem is volt jelen a mítingen. Ha érdekli a történet háttere, elolvashatja az Urbanlegends.hu-n.

Hogyan befolyásolják a döntéseinket és a viselkedésünket a lényegtelennek tűnő történetek? Robert Shiller Nobel-emlékdíjas közgazdász Narratív közgazdaságtan című könyve rendkívüli áttörés, mivel a gazdasági narratívák eddig ismeretlen világát tárja fel. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Ha mindketten dolgozunk, miért nekem kell elvégeznem a házimunkát?

Kutatások szerint azokban a háztartásokban, ahol a férj több házimunkát végez, a feleség boldogabb, a házasság pedig kiegyensúlyozottabb. Ennek ellenére még mindig általános elvárás, hogy az otthoni teendők nagy részét a feleség végezze. Mit mondtak erre a helyzetre neves feministák a 20. század folyamán?

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik