szerző:
Műértő

„Kezdettől fogva fontos volt a lap külseje, mert azt figyeltem meg, hogy minden olyan tárgy, amelyet szegényeknek vagy a társadalom peremén élőknek szánnak, csúnya. És ebből elég volt” – fogalmazott Dósa Mariann szociálpolitikus, a Közélet Iskolája program társalapítója, a Feketemosó című lap társszerkesztője a májusi lapszám bemutatóján, a budapesti Labor Galériában. Ezen a nonprofit kiállítóhelyen tartott estet a Feketemosó, amely amúgy ritkán jár efféle terepen. A legutóbbi lapszámuknak azonban a szokásosnál jóval több esztétikai, művészeti vonatkozása volt.

De haladjunk sorjában: mi is az a Feketemosó? Egy kiadvány – mondjunk inkább újságot –, annak a közönségnek célozva, amely nemigen jut olvasnivalóhoz. Főként azért nem, mert nincs médium, amely kifejezetten hozzá szólna, de azért sem, mert alacsonyan iskolázott, elszigetelt – a propaganda megtalálja, de az információ nem. A Feketemosó a hazai szegényeknek, kirekesztetteknek, képviselet nélkülieknek szól. A szegregátumokban élőknek, ahol nemcsak internet nincs, de sokszor vezetékes víz sem; a hajléktalan embereknek, munkanélkülieknek, közmunkásoknak, akiknek nincs pénzük sajtóra.

Kaszás Tamás munkája a Feketemosó 20–21. oldalán

A lap abból indul ki, hogy őket is érdekli a politika, a társadalom kérdései – azaz a saját ügyeik –, érteni akarják a történéseket, és nem mondtak le arról sem, hogy hozzászóljanak a közügyekhez, akár változtassanak is azon, amin képesek. Munka, gazdaság, oktatás, egészségügy, szociális viszonyok: alaptémák a lapban, amely havonta jelenik meg és ingyenes. A Közélet Iskolája projekt részeként jelenik meg, ez egy olyan edukációs, kutató és közösségteremtő projekt, amelynek egyik fő tevékenysége az ingyenes állampolgári oktatás. Mint önmeghatározásukban írják: „Ahhoz, hogy hatékonyan felléphessünk a bennünket érő elnyomással szemben, jól kell ismernünk azokat a társadalmi-politikai rendszereket, amelyek előidézik és fenntartják a kirekesztésünket. És meg kell ismernünk azokat az eszközöket is, amik segítségével felléphetünk a változás érdekében.”

Ennek a tudatos ismeretterjesztésnek az eszköze a Feketemosó is, amely most 350 példányban jelenik meg, és külkerületi művelődési házakban, szociális intézményekben, munkásotthonokban, hátrányos helyzetű emberek közösségeiben terjesztik önkéntesek.

A májusi szám volt az első olyan, amit „collectors’ item”-nek szántak, benne Kaszás Tamás képzőművész illusztrációival – kimondottan a kortárs művészet gyűjtőire és a gyűjtésen keresztüli támogatásra gondolva. „A Feketemosó kísérleti projekt. Fél éve jelenik meg a lap, és azt gondoltuk, ezt is kipróbáljuk. Mivel a művészeti közegből nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, úgy véltük, bizonyos képzőművészek pro bono felajánlanának munkákat támogatásképpen, illetve a gyűjtői oldalon volna érdeklődés támogatói vásárlásra. Azt reméljük, hogy lesznek olyanok, akik szeretnének Kaszás-munkákat venni, és egyúttal a Feketemosó hosszú távú megjelenését is támogatni” – mondja Dósa Mariann.

A Feketemosó jelenleg a Kettős Mérce blogon megjelenő cikkekre épül, és ezeket egészíti ki a célközönségnek szóló speciális tudnivalókkal, szó- és fogalommagyarázatokkal, történetekkel. Mert, mint a készítők mondják, a „blog missziójának fontos része a baloldali politikai üzenetek, a közéleti ügyek baloldali olvasatának eljuttatása az elnyomott társadalmi rétegekhez, amire a Feketemosó nagyon alkalmas”.

A címlapon Kaszás Tamás munkája

Noha a lap létrehozásában képzőművész is közreműködött (KissPál Szabolcs), a képek eddig majdhogynem hiányoztak az amúgy igényes tipográfiájú Feketemosóból. Dósa Mariann szerint ennek alapvetően a kapacitásaik korlátozottsága az oka. „Az oldalszámot nem tudjuk növelni, mert az megnöveli a nyomdaköltségeket. Az első pillanattól szeretnénk a képi és a szöveges tartalom szorosabb integrálását: infografikák, illetve olyan képek használatát, amelyek részben a betűk helyett mondják el a tartalmat. Ez azonban túlságosan nagy munka ahhoz, hogy önkéntes alapon bárkitől elvárható legyen.”

A lap, főként mivel a május 1-i ünnepi hagyományhoz kapcsolódó rajzok is belekerültek, a hazai aktivista-politikai művészet tradícióját is vállalni látszik. Önkénteseik között képzőművészek is vannak, akik sokat segítenek a képi anyagok (szórólapok, honlapelemek stb.) elkészítésében. A Feketemosó jelenleg a Kassák Múzeum egyik 2017-es nagy kiállításán annak munkatársaival is együttműködik.

A „feketemosó” a vendéglátóhelyeken annak a mosogatóegységnek a neve, ahová a legszennyezettebb eszközök, edények kerülnek. Az újság azt a munkát és missziót vállalja, amit mások nem, s ezt örvendetesen jó színvonalon teszi. Nem mellesleg pedig éppen abban az irányban mutat lehetőséget a kortárs művészetnek, amely felé az utóbbi években önmaga is elindult.

Nagy Gergely

Megjelent a Műértő 2016. júniusi lapszámában

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!