szerző:
hvg.hu

Új helyszínek társulnak a magyarok által eddig megszokott, horvát vagy spanyolországi ingatlanbefektetésekhez. Dubai luxusapartmanjainak, a Zöld-foki-szigetek és Montenegró tengerparti villáinak közös jellemzője, hogy a nyaralás lehetősége mellett profitot termelnek a tulajdonosnak.

Magyar állampolgárok is beszállhatnak Dubaiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában épülő luxusingatlanokba. A még csak terveken létező vagy építés alatt álló, vízparti toronyházakban többek között magyarok is befektetési szándékkal vásárolnak 1-2 hálós apartmanokat. A 2008 májusában átadandó, 30 emeletes Ontario Towerben tengeri panorámával 25 millió forintnak megfelelő összegért 1 hálószobás apartmant kínálnak. 109–210 négyzetméteres apartmant a híres Palm Jumeirah valamelyik épületében is vásárolhatunk, a kínálatban szereplő legolcsóbbat 75 millió forintnyi dirhamért. Az Arab-öbölben öt éve zajló ingatlan- és turisztikai beruházás során 2 kilométer hosszú törzsű és 17 ágú pálmafát formázó, mesterséges szigetet építenek, amelyen 4 ezer lakóépületet és 30 luxushotelt húznak fel.

Dubaiban két nap alatt lezajlik az adásvétel, tehát a befektetőnek relatíve gyors döntést kell hoznia - mondja Mozsár István, az Engel&Völkers ingatlaniroda magyarországi igazgatója.  A Dubaiban megbízott ügyvédi irodák lelkiismeretesen végzik az ügyintézést, kezelik az ügyfél pénzét, de kiválasztásuknál célszerű az iroda segítségét kérni. Az ingatlan értékének 2 százalékáért kerül a tulajdoni lapra a vevő neve, további 3 százalékot kell fizetni az ügynökségnek. Külföldi állampolgárok az apartman árának 50 százalékát kaphatják meg hitelként. A kamat 9 százalék, de számolni kell a helyi deviza árfolyamkockázatával is (1 dirham 4,6–4,8 euró).

Zöld-foki-szigetek: még csak épül

Tavaly év végén jelentek meg a hazai piacon a Zöld-foki-szigetek újépítésű ingatlanjai.  Kétszobás apartmanokat 100–115 euróért árulnak, a háromszobásakra 125–130 ezer euróért tehet szert a vevő, villákat pedig 250 ezer euróért kínálnak. A nagy teraszos vagy erkélyes épületeket mind az óceán partjára fogják építeni. Az ingatlanokat tervezőasztalról értékesítik, ezért amire elkészülnek, várhatóan jócskán megugrik az áruk. Az elmúlt 4 hónapban 20 százalékos volt az értéknövekedés. Az ingatlanok bérbe adhatók, így a megvásárlásukhoz esetlegesen felvett hitel törlesztő részleteit kitermelik, és a helyi ingatlanirodák szereznek bérlőket.

A Zöld-foki-szigeteken a felek először privát adásvételi szerződést kötnek, amelyet később közjegyző előtt is megerősítenek – mondja Gábor Brigitta, az Atlantic Group irodavezetője. A privát szerződés ettől függetlenül ugyanúgy érvényes. Az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó regisztrációs hivatalban (Conservatória dos Registros e do Notariado) érdemes utánanézni annak, hogy az eladót vagy a kivitelezőt bejegyezték-e tulajdonosnak, és a cégpapírokba is célszerű betekinteni. A Zöld-foki-szigeteken aláírásra kerülő szerződés portugál nyelvű, ezért ha a vevők nem beszélnek ezen a nyelven, aláírás előtt érdemes független ügyvédnek is megmutatniuk – tanácsolja Gábor Brigitta. Helyi sajátosságként a dokumentumon fel kell tüntetni a családi állapotot. Az ingatlanokat hitelre is meg lehet venni. A beruházó projekttől függően 30–55 százalék önrészt kér a vásárlótól, a kamat pedig Euribor (jelenleg 3,77 százalék) + 4,5 százalék. Ehhez még 1,25 százalék hitelbírálati díj is társul, tehát a kölcsönre 9,52 százalék teher rakódik.

Montenegró: apartman és hotel

Montenegróban telket, apartmant, villát és hotelt egyaránt vehetünk. Az árat a víz közelsége szabja meg. Igalo közelében, 4 kilométerre a tengertől 18 ezer euróért, azaz 450 euró/négyzetméter áron szerezhetünk 40 négyzetméteres apartmant, közvetlenül a tengerparton, Sveti Stefanban viszont 1900 euró/négyzetméter áron kínálják az újépítésű lakásokat. Ez utóbbi Montenegró legattraktívabb része. Itt még a borsos árú, 400 ezer eurós villák is kelendőek!

Magyarországról még mindig kevesen vásárolnak Montenegróban ingatlant. Sok honfitársunk továbbra sem bízik a délszláv ingatlanpiacban - mondja Tallósy Berta, az Adria Croing vezetője. Most állami segítséggel ellenőrzött ingatlanközvetítői hálózat épül ki, montenegrói ügyvédi háttérrel és építőipari cégekkel. A kormányzat így akarja erősíteni a befektetési hajlandóságot.

Montenegróban magánszemély is vásárolhat apartmant, házat és villát, építési telek vételéhez viszont céget kell alapítani. A tulajdonjog bejegyzése gyors, a vevő az adásvétel után egy hónappal már szerepel a tulajdoni lapon. A forgalmi adó ingatlan esetében 2 százalék, a nyereségadó pedig 17 százalékos. Lakáshitelt jelenleg 5 bankban, 6,4 százalékos kamattal lehet felvenni.