Győri ingatlankörkép: világváros születik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Győr hihetetlen ingatlanpiaci fejlődésen megy keresztül, az egész városra kiterjedő fejlesztések zajlanak. Megnéztük, milyen lesz a megyeszékhely és mennyiért lakhatunk ott?

Győr az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, ezerszámra épülnek itt a lakások, bővül az ipari park. A várostól 30 kilométerre lévő Bezenyén tervezik a kaszinóváros megépítését, és a Győr-Pér Repülőtér iránt is érdeklődik egy angol beruházó.

 
Városrét
A nyugat-magyarországi településen jelenleg Magyarország legnagyobb
lakóingatlan-fejlesztése zajlik. A volt vagongyár területén, a Duna és a Budapestre vezető út által határolt 43 hektáros telken az Engel Csoport építi Győr új városrészét, a csaknem ötezer lakást magába foglaló Városrétet. Az itteni kulcsrakész lakások négyzetméterárai 300 ezer forinttól indulnak majd. A több mint 100 milliárd forintos beruházás első épületét, a 80 százalékban már értékesített Amarillisz Kertet még szeptemberben átadják, decemberre pedig elkészül a Tulipán Ház elnevezésű második épület is. Egy év múlva a harmadik, Dália Palota nevű épületet is átadják – tudtuk meg Erdős Ildikótól, az Engel Csoport magyarországi értékesítési és marketing igazgatójától. A fejlesztés során a beruházó nem csak lakóépületeket húz fel; irodaházak és kereskedelmi egységek egyaránt épülnek ide, teljes közmű és úthálózattal. A teljes projekt mintegy 8–10 év alatt készül el.

A Viziváros is épülőfélben van: a Duna és a Bácsai út között lévő 40 hektáros területen családi házak, társasházak és sorházak egyaránt épülnek, a lakásszám pedig ezres nagyságrendű lesz. Ménfőcsanak közelében készül a több száz lakásos Mediterrán lakópark, a Marcal partján pedig tervezési stádiumban van a Marcal lakópark. A volt laktanyák helyén is további építkezések folynak – sorolja Csonka Ferenc, a Kevinfes Ingatlaniroda ügyvezetője, hozzátéve, hogy a város lakásállománya 2–3 év alatt jelentős gyarapodik majd. A szakember szerint a most piacra kerülő nagyszámú új ingatlan biztosan megingatja majd a piaci egyensúlyt. Az új beruházások nyújtotta többletszolgáltatások is jelzik, hogy a beruházók erős versenyre készülnek.

Telkek lakásárban

A jelenlegi építőipari boom mellett már alig vannak szabad építési telkek a városban. A családi házak építésére alkalmas parcellák ára elhelyezkedéstől függően 15–25 millió forint között szóródik, a város 15 kilométeres vonzáskörzetében viszont ennek feléért is telekhez lehet jutni. Győrtől 20–30 kilométerre távolodva az árak ismét 50 százalékkal csökkennek. Lebontásra ítélt ingatlanok persze még Győrben is akadnak: egy 400 négyzetméteres telken álló romos épületet 15–20 millió forintért lehet megkaparintani, míg a város környékén 4–15 millió forintért szerezhetjük meg ugyanezt – mondja Várhegyi István, a Várhegyi-Trade Belvárosi Ingatlaniroda  ügyvezetője.

Kiszámíthatatlan használtlakás-piac (Oldaltörés)

Ménfőcsanaki látványterv. Fejlődőben a Győr
melletti települések
© besthousekft.hu
A győri használtlakások piaca meglehetősen hektikus. Változatlanul nagy a kereslet a téglaépítésű, egyedi fűtésű kislakásokra, az újépítésű lakásokra és családi házakra. Ezek keresleti ára 200 ezer forint/négyzetméter körül alakul, a kínálati áruk viszont 20 százalékkal magasabb ennél – magyarázza Csonka Ferenc, akitől azt is megtudtuk, hogy az első és második generációs panelek többsége nehezen talál vevőre. A panelek négyzetméterára egyébként helytől, környezettől és felújítottságtól függően 150 és 220 ezer forint között van. A használt családiházakra sincs túl nagy kereslet, inkább csak a 10 évnél nem régebbit, modern, egyszintes épületeket keresik; egy 120 négyzetméteres, ezer négyzetméteres telken álló épület ára 30 millió forint körül van – teszi hozzá Várhegyi István. A város legfrekventáltabb része egyébként a belváros keleti fele, Révfalu és Nádorváros, de nőtt a kereslet a kisbácsai, szigeti és újvárosi területeken is. Ezeken a részeken az árak átlagosan 15–25 százalékkal magasabbak.

Terjeszkedő nagyváros

A város környezetében lévő településekre is szívesen költöznek a győriek: a legkelendőbbek Győrújbarát, Ménfőcsanak, Vámosszabadi, Ikrény és a Szigetköz falvai. Bár a telkek ezeken a településen csak feleannyiba kerülnek, mint a megyeszékhelyen, az új épületek árai gyorsan zárkóznak fel győriekhez: a népszerűbb falvakban 210 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant venni. A használt otthonok jelenleg 25–40 százalékkal olcsóbbak. A felsorolt települések közül Győr-Ménfőcsanak a legfelkapottabb, mivel nagyon jó a közlekedése, közel van a bevásárlóközpontokhoz, mégis zöldövezetben van. Itt 30–35 milló forintért lehet családi házat venni. Győrszentivánon ezzel szemben stagnál a piac: itt ugyanez a családi ház csupán 25–28 millió forintba kerül.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség