szerző:
hvg.hu

Még nem indult be teljes erővel az iskolakezdés előtti roham a fővárosi albérletpiacon: a forgalom ugyan élénk, de nem kell versenyt futni egy-egy lakásért. Főbérlős lakásokra már csak a kispénzűek fanyalodnak, egyedül viszont 50 ezer alatt nemigen lehet lakást találni.

A hajdani klasszikus, főbérlős lakásokat ma már igyekeznek elkerülni a bérlők. Ilyen megoldást már csak azok választanak, akik 20–30 ezer forintot tudnak csak lakásbérletre szánni – bár ebben az esetben is inkább ismerősökkel, vagy végső esetben idegenekkel társulnak, bízva a jó hangulatban. A kereslet drasztikus csökkenésének köszönhetően a főbérlős lakások tulajdonosai sokkal megengedőbbek, ma már szóba sem kerül például, hogy ne lehetne ismerősöket felvinni a lakásba.

Fontos az elhelyezkedés
© Dripnet
A bérlők többsége erősen ódzkodik bizonyos városrészektől: a VIII. kerületben lévő ingatlanokat sokan már megnézni sem akarják, azonban a helyszínen sokszor pozitívan csalódnak. A kerület jó állapotban lévő részein, így például a Szentkirályi utcában és annak környékén például gyakran kötnek üzletet – derül ki a Duna House felméréséből. Más a helyzet a kerület hírhedt belső részein: még ha ki is megy a bérlő megnézni a lakást, sok esetben már az utcán vagy a ház előtt tapasztaltak távozásra késztetik. Az ilyen jellegű lakások egy része könnyen felismerhető már a hirdetési újságból is, a legtöbbet „Blaha Lujza tértől néhány percre” jeligével próbálják reklámozni. Szintén nehezebb kiadni a külső kerületekben lévő nagy lakásokat, rosszabb állapotú családi házakat.

Külföldiekre szakosodva

Fontos piacot jelentenek a tulajdonosok számára az itt tanuló külföldi diákok, akik általában a 80–120 ezer forintos árkategóriában nézelődnek, jellemzően társulva. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található: az ELTE-n vagy a SOTE-n tanuló diákok szinte egyáltalán nem hajlandóak a budai oldalra költözni. Ugyanez igaz fordítva a BME-n tanuló külföldiekre is, akik nem akarnak Pestre költözni. A piacon leginkább a norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német állampolgárságú diákok fordulnak elő, de jelentős számban érkeznek a déli területekről is. Mindezek mellett leginkább a VI. kerület keresett körükben.

A külső városrészeken 50 ezer forint környékén még egy kicsit válogatni is lehet, sőt jobb környékeken sem lehetetlen kifogni ilyen árú lakást. Ez manapság azonban már inkább szerencse kérdése, ugyanis a viszonylag jó helyek lévő kiadó lakások ára – állapottól és a tulajdonos vérmérsékletétől függően – 60–90 ezer forint között alakul. A finanszírozással kapcsolatban – különösen ha egyetemista által bérelt lakásról van szó, érdemes előre gondolkodni: megfelelő befektetési lehetőséget választva a bérleti díj nagy része vagy egésze a hozamból finanszírozható, így nem a családi kasszát terheli – hívja fel a figyelmet Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tervezési üzletágának vezetője.

Növekvő igények (Oldaltörés)

Mind a bérlők, mind pedig a bérbeadók igényei nőttek az elmúlt években: ma már lakásnak csak jóindulattal nevezhető helyiségeket nem lehet kiadni, mert a leendő lakók inkább társulnak, és jobb állapotú ingatlanokat vesznek ki. A bútorozottság megléte időnként csak ront a kiadási esélyeken, így a szedett-vedett, ócska bútorokat inkább jobb eltávolítani a lakásból, és bútorozatlanként hirdetni. Az internetlehetőség ma már szinte alapkövetelmény. Válogatósabbak lettek a bérbeadók is, sokan sokféle kikötéssel élnek: egyeseknél kevésbé népszerűek a keletről, vagy afrikai országokból érkező külföldiek, és sokan a háziállatokat sem tolerálják. Akad olyan tulajdonos is, aki gyerekeseknek nem adná ki a lakását semmi pénzért. A dohányzás témaköre is érdekes lehet, azonban itt gyorsan meg szokott lenni a kompromisszumos megoldás.

Ízelítő a fővárosi albérletkínálatból

XXII.

Park utca

50 000 Ft/hó

30 m2

földszint, udvari lakás

VII.

Lövölde tér

60 000 Ft/hó

38 m2

III. emelet, udvari kilátás

II.

Margit körút

70 000 Ft/hó

41 m2

III. emelet, utcai tájolás

VII.

Síp utca

80 000 Ft/hó

60 m2

III. emelet, újszerű állapot

XIII.

Marina part

105 000 Ft/hó

40 m2

V. emelet, újépítésű

II.

Csalán út

750 000 Ft/hó

120 m2

Kétszintes luxuslakás


Fontos a papír!

Beköltözés előtt érdemes odafigyelni a szerződésre – ennek a folyamatnak az első eleme, hogy egyáltalán legyen szerződés – , és előre tisztázni kell a közművek és egyéb szolgáltatások használatának térítését is. A piacon több megoldás is elterjedt: van, aki kötelezővé teszi a közművek átírását a bérlő nevére, más viszont semmi pénzért nem menne bele ebbe a megoldásba. Egy több éve lakáskiadással foglalkozó tulajdonos szerint érdemes időnként – például a bérleti díj beszedése ügyében – benézni a lakásba. Tapasztalata szerint már az előszobában állva tudni lehet, ha esetleg probléma van. Mindemellett a bérlők nem veszik jó néven, ha a tulajdonos sokszor odajár, ezért érdemes a látogatások időpontjában előre megegyezni.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség 

hvg.hu Gazdaság

Albérletmustra: mit, hol, mennyiért?

Főbérlős albérletet már szinte senki nem keres, a társbérletek viszont annál népszerűbbek a fővárosi bérlakáspiacon, ahol a külföldi diákok 100 ezer forintnál is többet hajlandóak fizetni egy lakásért. Vidéken az árak alacsonyabbak, ám az egyetemi városokban jó üzlet az albérletkiadás. A Duna House segítségével körbenéztünk a piacon.

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért

Csillagászati összeget, 150 milliárd forintot fizethetnek a South Park jogaiért

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken