Lakásokat hangszigetel a Budapest Airport

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A program - szoros együttműködésben a kerületi önkormányzattal - a...

A program - szoros együttműködésben a kerületi önkormányzattal - a repülőtérrel szomszédos Erzsébet-Bélatelep és Szemeretelep bizonyos ingatlanjait érinti Pestszentlőricen. 

Üllő után a BA ezúttal Budapest XVIII. kerületében, a zajterhelésnek legjobban kitett lakás hálószoba-ablakainak zajszigetelését végzi el, valamint szellőztető berendezést helyez,  hogy nyáron csukott ablakok mellett is lehetséges legyen a friss levegő beáramlása. A BA június 11-én a kerületi önkormányzattal közös levélben tájékoztatta az érintett ingatlanok tulajdonosait. A zajszigetelésre azok jelentkezhetnek, akiknél a jelenlegi és jövőben várható légiforgalom alapján az átlagos nappali zajterhelés meghaladja a 65 decibelt, vagy az átlagos éjszakai zajterhelés meghaladja az 55 decibelt. Az érintettek szórólapok kitöltésével és visszaküldésével jelentkezhetnek és vehetnek részt a programban.
 
A kivitelezési munkák várhatóan még idén nyáron megkezdődnek, és a tervek szerint a második fázisban érintett lakóingatlanok zajvédelmi munkái - a jelentkezők számától függően - még az idén befejeződhetnek.  A programmal a BA önkéntes vállalást teljesít, hiszen az intézkedéseket a jogszabályok csak a zajgátló védőövezetek kijelölését követően tennék kötelezővé, ami csak később várható.  
 
A BA azt tervezi, hogy az önkéntes zajszigetelési programja későbbi fázisába bevonja a többi, zaj által érintett terület lakóközösségeit is, hogy ezzel is csökkentse a repülőtér környékén élőket érő zajhatásokat.  A BA 2007. február 28-án nyújtotta be 21 javaslatból álló Ferihegyi Zajvédelmi Programját az NKH Légügyi Igazgatóságához. A program javaslatot tett a légtér szerkezetének módosítására, a repülési eljárások rendszerének megváltoztatására, új szabályok életbe léptetésére az éjszakai repülés területén, a csöndesebb repülőtér üzemeltetésre, és több új zajterhelést csökkentő beruházásra.

2007. október 29-én kezdte meg a BA a program második szakaszát. Ennek keretében épített egy zajvédő falat az 1-es terminál szomszédságában a repülőtér földi zajainak kiszűrésére. Az önkéntes zajszigetelési program első fázisa 2008 októberében kezdődött a repülőtérrel szomszédos Üllőn és 2009 januárjában be is fejeződött. Üllőn a Budapest Airport 250 ingatlan-tulajdonosnak ajánlotta fel a zajvédelmet, ebből 60-an éltek a lehetőséggel.

A hangszigetelt ablakok biztosítása mellett hangszigetelt szellőztető készülék telepítése is igényelhető a hálóhelyiségekbe. A szellőztető készülék friss levegőt biztosít, például éjszaka, anélkül, hogy az ablakot ki kellene nyitni, emellett normál üzemmódban hangtalanul működik - ismertetik.

Hozzászólások