Jövőre kevesebb illetéket kell fizetni az eladott lakás után. Sokan kivárnak

Jövőre kevesebb illetéket kell fizetni az eladott lakás után. Sokan kivárnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az év utolsó hónapjaiban jellemzően mindig is erős volt az ingatlanpiac Magyarországon, az ok teljesen egyszerű, minél...

Az év utolsó hónapjaiban jellemzően mindig is erős volt az ingatlanpiac Magyarországon, az ok teljesen egyszerű, minél többen igyekeztek lakásvásárlással elkerülni a nyereségadót. A módosuló illetékek mértékének köszönhetően azonban idén máshogy alakul a helyzet, és lassulás tapasztalható a piacon. Ismert, hogy az ősz folyamán bejelentették: jövő év januárjában várhatóan módosulni fog az ingatlanok után fizetendő illeték mértéke: 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni. Egy 10 millió forintos lakás esetében ez azt jelenti tehát, hogy közel 200.000 forinttal csökken majd a befizetendő  összeg. 

Ahogy az már látható, idén a piac viselkedése mást mutat a korábban megszokotthoz képest, és januártól várható az újabb erősödés, hiszen azok, akik a módosuló illetékek miatt a halasztás mellett döntöttek a számítások szerint 2010 első hónapjaiban fognak lakást vásárolni.

„Továbbra is fenntartom a korábbi véleményemet, miszerint nem biztos, hogy azok járnak jobban, akik elhalasztják a vásárlást. Ugyan most valóban úgy tűnik, hogy néhány százezer forintot nyerhet a vevő az illeték különbség miatt, azonban a jelenlegi piaci helyzetnek köszönhetően az eladók rugalmasabbak, és az ártárgyalások során akár jóval nagyobb kedvezményt is kialkudhat a lakást vásárló annál, amennyit a jövő év elején kaphatna, valamint amennyit az illetéken nyerhetne.” – vélekedett Yizhaq Ben Ezra, a Central Home cégvezetője.

A külföldiek viszont továbbra is távol maradnak a budapesti ingatlanpiactól, ők egyébként is inkább a tavaszi hónapokban vásárolnak aktívan. 2010 tavaszán viszont még csak olyan külföldi, leginkább olasz, és izraeli befektetők várhatóak, akik nagy kockázattal is beszállnak egy-egy lakásba.

Azok az átlag külföldi befektetők, akik csak kis kockázattal vállalnak befektetést, várhatóan csak 2-3 év múlva térnek vissza hazánkba, akkor, amikor a magyar bankok olyan hitelkonstrukciót ajánlanak majd, ami alacsony önrész befizetésével felvehető lesz. A jelenlegi befizetendő önrész, illetve a kamat mértéke a külföldi befektetőknek túl magas, így nem éri meg banki segítséggel lakást venni. Ők csak akkor vesznek hitelre lakást, ha az adott ingatlan bérleti díja fedezni tudja a havi törlesztőrészletet.

Hozzászólások