Dráma! Kitelepítenek ötmillió embert

Dráma! Kitelepítenek ötmillió embert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Nem kell sokat autózni nyugat felé a Giza piramisoktól és máris szemünk elé kerül a 6 October City nevű település.

Nem kell sokat autózni nyugat felé a Giza piramisoktól és máris szemünk elé kerül a 6 October City nevű település. Hirtelen, szinte a homokból bújik elő és elénk tárja hatalmas tornyait, amerikaias üzleteit és villódzó fényeit.

A The New York Times hírlapírója a minap járt ott és azt látta, hogy most még elviselhetőek a körülmények. Nincs olyan tömeg, mint a fővárosban és még nem olyan rohanós az élet. Állítólag nem tart ez sokáig, hiszen a tervek szerint 2020-ig Kairo negyede már ott fog lakni, vagyis pont ötmillióan.

Az egyiptomi kormányzat eme újabb nagyszabású terve – merthogy állami projektről van szó – bele illik a hivatalos politikába, miszerint bármit megtehetnek. Korábban kajibákban lakó szegények százezereit költöztették ki a főváros határába, csak nehogy lássák őket a turisták. Ellenvetés nem volt, mindekinek mennie kellett.

A 6 October City az 1973-as arab-izraeli háborúban aratott győzelem napja után kapta a nevét. Nem történelmi gyökerű a hasonló, Kairótól keletre elterülő város, a New Cairo. Eddig mindkét új településre főleg a középosztályból érkezettek települtek be, noha a kormányzat a szegényeknek akart ott új otthont teremteni. A fejlesztők sem nagyon törték magukat, hogy sok bérlakás legyen, inkább lakóparkokat, irodaházakat, bevásárlóközpontokat és golfpályát építettek.