Húsz éves álom vált valóra

Húsz éves álom vált valóra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete tulajdonába teljes egészében visszakerült a Budapest V.

A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete tulajdonába teljes egészében visszakerült a Budapest V. kerületi Nagy Ignác utca 2-4. szám alatti épület – közölte lapunkkal az államot képviselő MNV Zrt. Az ingatlan átadásáról megkötött megállapodás minden érintett fél számára megfelelő.

Ezt az ingatlant kapta vissza teljesen az unitárius egyház

A Nagy Ignác utcai épület a Magyarországi Unitárius Egyház tulajdona volt, az államosításkor, 1954-ben került a Magyar Állam tulajdonába. A rendszerváltást követően az 1991. évi XXXIII. tv. előírásai alapján 1994. január 25-én kapta vissza az unitárius egyház az ingatlan 51%-át. A Magyar Állam 2009 novemberében törvényben írta elő, hogy az épület maradék 49 %-a is visszakerüljön az egyház tulajdonába. Az erről szóló megállapodást 2010. december 23-án írta alá az MNV Zrt. képviselője és Elekes Botond, a Magyarország Unitárius Egyház főgondnoka.

Elekes Botond a sajtótájékoztatón kijelentette: húsz éve várnak erre a napra. Az egyház életében két jelentős változás esik most egybe: az ingatlan visszakerülése mellett a hétvége kiemelkedő eseménye volt, hogy a Magyarországi Unitárius Egyház zsinata döntést hozott arról, hogy a jövőben Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete néven működnek, és ezzel a döntéssel lehetővé vált, hogy az erdélyi egyházrész hasonló döntése esetén egységes magyar unitárius egyház alakulhasson.