Grillező készítése házilag 8 ezer forintból

Grillező készítése házilag 8 ezer forintból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A nagy épített grillező helyek egyik hátránya, hogy tárcsát, vagy bográcsot nem nagyon lehet elhelyezni rajtuk.

A nagy épített grillező helyek egyik hátránya, hogy tárcsát, vagy bográcsot nem nagyon lehet elhelyezni rajtuk. A kis kövekből kirakott sütögető helyen pedig igencsak nehézkes lenne a grillezés. Szóval úgy is mondhatnánk, hogy multifunkciós helyet fogunk építeni. Lássunk is hozzá:

Hozzávalók:

- 90 darab kisméretű tégla ( 25cm x 12cm x 6.5cm )

- cement, sóder, víz (vagy barkácsüzletekben kapható előre kevert beton)

- betonacél, vagy síkháló

- vasrács (részletek a lenti ábrán)

- samott

- vízüveg

Munkafázisok:

1. Beton-alap elkészítése. Mindenekelőtt a nyársaló alapját kell elkészítenünk, ami betonból fog készülni. Mivel nem fog nagy súlyt tartani, így nincs szükségünk mély alapra, 15 cm-es megteszi. Négy darab 15 cm széles deszkából készítsünk egy négyzet alakú zsalut, a mérete legyen 90x90 cm. Ebbe fogjuk beleönteni a betont. Magának a betonozásnak a részleteit most nem mutatjuk be, aki nem tudja, hogyan kell csinálni, kattintson IDE.

Az alapba lehetőleg síkhálót tegyünk, ha van, de a betonacél is megteszi. Fontos, hogy ne sajnáljuk belőle a vasat, mert az alap elég kicsi, és télen bizony fagyni fog. Ha megmozdul az alap, mozduljon együtt! A kicsi alap előnye, hogy később az egész nyársalót odébb tudjuk majd telepíteni, ha szükséges. Három napig locsolgassuk a betont, majd elbonthatjuk a zsalut. Akinek van ideje, kivárhatja a szokásos 28 napot, mire elkezdi felépíteni a nyársalót, de ekkora súlynál ez teljesen fölösleges, 3 nap után hozzá lehet fogni a munkához.

2. Tűzraktér alja. Miután elbontottuk a zsalut, a deszkákat használjuk fel ismét, ezúttal egy 65 x 65-ös négyzetet alakítsunk ki belőle. Ezt is betonnal kell majd kiöntenünk, ez lesz a tűztér alja. A tűztér aljába egy rácsot fogunk tenni, ami kivehető. A rács fém fogadó keretét bele kell betonoznunk ennek a 65 x 65-ös négyzetnek a közepébe, ahogy a lenti ábra is mutatja.

A vasrácsot mindenki elkészítheti saját maga, mindössze némi szögacél, és betonvas kell hozzá, meg persze egy hegesztőgép. Mi készen vásároltuk egy barkácsüzletben, 1200 forint volt. Lehetőleg egy fóliára tegyük a négyzet alakú zsalunkat, illetve a közepére a rács fogadó keretét, és be is önthetjük, hadd szilárduljon, amíg a nyársaló többi részét készítjük.

3. Nyársaló felépítése. Ha mindezzel megvagyunk, elkezdhetjük felépíteni a nyársalót. Az alábbi ábrának megfelelően rakjuk le az első sort:


Fontos, hogy 1 cm-es fugákat hagyjunk a téglák között, ugyanis így jön ki a 90 cm-es táv. Amint látható, egy kis ajtót hagytunk a legalsó sorban. Ezt a tisztító nyílást fél téglákkal is megoldhatjuk, de az ábrán látható befordítással is. A következő sort kötésben tegyük, ezen az ábrán látható a rakási mód, valamint a két sor együtt.


A következő soroknál már ne hagyjunk ki téglákat, 7 tégla magasságig építsük fel a nyársalót. Így fog kinézni, ha készen vagyunk:


Ezzel elértük a nyársaló végleges magasságát, ami 1 cm-es fugákkal számolva körülbelül 50-52 cm lesz. (Függően az alap talajszint feletti magasságától.) Ez a magasság tökéletesen kényelmes nyársaláshoz, ülve ugyanis jól meg tudjuk támasztani a nyársat, nem kell egész végig a levegőben tartanunk. Mivel a tűztér alja meg lesz emelve, így azt az általános problémát is elkerüljük, hogy a tartási szög miatt a nyárs elején lévő dolgok megégnek, míg a hátrébb helyezett húsok nyersek maradnak. Vagyis egyenletesen fognak sülni a nyársra tűzött ételek. Az 50 cm-es magasság ideális abban az esetben is, ha tárcsán, vagy grillrácson szeretnénk elkészíteni valamit, ugyanis egy átlagos magasságú széken ülve kényelmesen hozzá férünk a rácshoz. Bográcsozáshoz szintén ideális magasság, alig kell hajolni.

Miután elkészült a fal, a megmaradt téglákat az ábra szerint állítsuk bele a nyársalóba, és cementhabarccsal rögzítsük. Átlátszóvá tettük a többi téglát, hogy egyértelmű legyen, hová kell állítani őket.


Az állított téglákra fog kerülni a tűztér alja, amit már kiöntöttünk a zsaluba. Még ne tegyük bele, jó, ha egy hetet hagyjuk állni a zsaluban, locsolgatjuk, és csak ezután emeljük bele a nyársalóba. Ezáltal a tűztér alja körülbelül 30-35 cm-es magasságba kerül, azaz mindössze 15-20 cm-re a nyársaló szélétől. Ez a magasság ideális, ugyanis nem tűzön sütjük a húst, hanem parázson!

Ezt követően belekerül a rács a fogadó keretbe, és a kész nyársalónk így fog kinézni:


Az alsó tisztító nyílásnak, és a tűztér alján lévő rácsnak a tisztításon kívül egyik fontos szerepe még, hogy általuk a tűz folyamatosan kap oxigént, így nagyon jó minőségű parazsat tudunk csinálni.

Ha mindezzel megvagyunk, már csak vízüveg és samott keverékével kell kikennünk a tűzteret, amivel megakadályozzuk, hogy a hő kiégesse a téglák közül a cementet, és széthulljon a nyársaló. Sokan már a cementhabarcsba is kevernek samottot, ami nem rossz megoldás, de ha a tűzteret teljesen kikenjük, nem lehet baj. Ezen az ábrán kék színnel jelöljük, hová kell kenni a vízüveg és samott keverékét:


Költségek:

- kisméretű bontott tégla (építőanyag kereskedőtől): 30-40 forint/darab = 2700 Ft

- betonacél vagy síkháló (utóbbi 50x50-es lyukkiosztású, 1000x2000 mm-es) = 2000-2500 Ft

- cement (1 zsák) = 1500 Ft

- vízüveg és samott: nem kell egy egész zsákkal, ha valahol találunk kimaradva, azzal járunk a legjobban

Össszesen: 7840 Ft.

Az így elkészült nyársaló-, grillező hely nem csak esztétikus és tartós, de rendkívül praktikus is. Valamint az sem utolsó szempont, hogy saját kezünk munkáját dicséri, amire joggal lehetünk büszkék.

(via Épitési Portál