4 milliárdos ingatlanbiznisz a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál

4 milliárdos ingatlanbiznisz a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A KEHI keddi közleménye szerint az alapítvány által a tulajdonában álló, korábban túlnyomó részben állami ingatlanok...

A KEHI keddi közleménye szerint az alapítvány által a tulajdonában álló, korábban túlnyomó részben állami ingatlanok kezelésére létrehozott Vagyonkezelő Zrt. 2004-ben egy bonyolult tranzakció keretében 9 szállodát áron alul átjátszott a többségében magántulajdonban lévő Hunguest Hotels Zrt.-nek. Az ügyletről az alapítvány kuratóriuma döntött. 

Hotel Béke - HunguestHotels

A Vagyonkezelő Zrt. a 9 ingatlant magába foglaló, 8 milliárd forint értékű üzletrészért mindössze 4 milliárd forint értékű Hunguest Hotels részvényt kapott. Így a névérték kétszereséért jutott a részvényekhez, míg ugyanezen a napon 2,1 milliárd forint értékű Hunguest Hotels részvényét csupán névértéken értékesítette a tulajdonostárs Arago Rt.-nek. Az ügylet eredményeképpen a Hunguest Hotels Zrt.-ben lévő szavazati jogát is elvesztette - áll a közleményben.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a Hunguest Hotels Zrt. az így megszerzett üzletrészeket az ingatlanokkal együtt több esetben rövid időn belül, összességében 78 százalékos haszonnal továbbértékesítette. A rendelkezésre álló adatok alapján az üzletrészek megszerzése és a továbbértékesítés között eltelt időben nem történt semmi olyan esemény, például felújítás, ami az értéknövekedést indokolta volna, ezért feltételezhető, hogy az üzletrészek korábbi apportálására a tényleges piaci érték alatt került sor - közölte a KEHI.