Videó: megnéztük az Év Házát Budakeszin

Videó: megnéztük az Év Házát Budakeszin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Ember Zoltán

A modul rendszerben épült, 30 négyzetméter alapterületű családi ház környezetbarát módon, újrahasznosított...

A modul rendszerben épült, 30 négyzetméter alapterületű családi ház környezetbarát módon, újrahasznosított alapanyagokból készült. A ház kétszintes, a tornác fölé nyúló lakótérrel együtt a hasznos terület 90 négyzetméter. Az ingatlan saját szennyvíztisztítóval rendelkezik.

A ház energiavesztesége minimális. Ez - a háromrétegű thermo-üveg mellett - döntően a falba épített 30 centiméter vastag, újságpapírból készült hőszigetelő rétegnek köszönhető. Az egy tonna súlyú beépített újságpapír törmeléket Ausztriából hozatták, mert hazánkban akkor ilyet még nem gyártottak.

Az építkezés legnagyobb költsége a háromrétegű thermo-üvegezés volt, amely anyagáron 350 ezer forintba került. A tégla a karcagi üveggyár bontásából, a hódfarkú cserép pedig egy irodaépületből származik. "Nagyjából 12 ezer darab bontott téglát vásároltunk daraboként 20 forintos áron, három éve. A cserép anyagára összesen 70 ezer forint volt" - mondta lapunknak a tulajdonos, Bártfai-Szabó Gábor építész.

Az ingatlan egyetlen közmű kapcsolata az elektromos áram. A négytagú család legnagyobb áramfogyasztója egy villanybojler, ami 4-6 ezer forintba kerül havonta. A házat pelletkályhával fűtik. Kiegészítő fűtésnek - ritkán - elektromos olajkályhát használnak. A pellet költsége a teljes fűtési szezonra 24 ezer forint volt - és még maradt is fűtőanyag a következő szezonra is. A családi ház energiafelhasználása töredéke egy hagyományos módon épült lakóháznak.

Bártfai-Szabóék legújabb projektje egy Waldorf óvoda felépítése Budakeszin - környezetbarát módon, újrahasznosított alapanyagokból, ugyanazon alapelvek szerint, ahogy az ő házuk épült. Az építész szerint ugyanis ma Magyarországon jóval olcsóbban lehetne építkezni, mint ahogy azt bárki gondolná.

Hozzászólások