Milyen a jó szagelszívó? Hasznos tippek!

Milyen a jó szagelszívó? Hasznos tippek!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A konyhai illatok és pára kiszellőztetése nem mindig megoldható, és csak nagyon jól elrendezett konyhában, jó helyen...

A konyhai illatok és pára kiszellőztetése nem mindig megoldható, és csak nagyon jól elrendezett konyhában, jó helyen levő ablakokkal lehetséges. Ezek nem mindig adottak. A problémát a pára-, és szagelszívókkal oldhatjuk meg.

Vásárláskor azonban a szagelszívó teljesítményére, kivezetésére sokszor nem fordítunk kellő figyelmet, kivéve a formára, pedig a teljesítmény ennél fontosabb. Ha elszívót vásárolunk, alapfeltétel, hogy a berendezés méretéhez kell választani a ventilátor teljesítményét, megfelelő átmérőjű kivezetéssel. Egy általános méretű fali készüléknek – ami 60 cm széles– légszállításának minimum 400-550 m3/h-nak kell lennie.

Az elvezető cső átmérője 15 cm-es legyen, és az elvezetés sem lehet hosszabb 2-3 m-nél beépített ventilátor esetén, mert az rontja a szívás teljesítményét. A szagelszívó levegőtisztító hatása kétféleképpen jöhet létre: vagy kivezeti a gőzt, füstöt a falba vagy mennyezetbe szerelt járaton át a szabadba, vagy szénszűrővel van ellátva és a levegő visszaforgatásával működik.

Némely típus működtethető cserélhető szénbetéttel, és kivezető csővel egyaránt. A kivezetett megoldás hatékonyabb, ám gondoljuk át ekkor hova megy a szag? Mert ha a szomszéd ablaka alá, akkor nem fog neki örülni…

Számtalan esetben nincs mód közvetlenül a tűzhely fölött kivezetni a csövet. Azonban van arra is lehetőség, hogy a készüléken kívül helyezzük el a ventilátort, (pl. a garázsban, kamrában, a padláson) így komfortosabbá tudjuk tenni az elszívót, sőt, egy hangcsillapító cső beépítésével csökkenteni tudjuk a zajszintet is.

A jó szagelszívó titka, hogy a lakásban lévő levegőmennyiséget megmozdítja az ernyő felé, így nem tud a lakásban szétterjedni az ételszag. A levegő utánpótlásáról ilyenkor is mindig gondoskodni kell, az elszívott levegőt pótoljuk. Érdekes jelenség, amikor hosszasan működik az elszívó, és utána nehezen tudjuk kinyitni az ajtót a vákuumhatás miatt. Ez nem túl jó, mert azt jelzi, hogy a készülékünk kiváló, a levegőt maga felé mozdította, ám a levegőnek nem volt megfelelő utánpótlása.

Ezért érdemes a tűzhelytől a legtávolabbi ponton megnyitni egy ablakot a főzés idejére, hogy a beszívott levegő átáramoljon a lakáson az ernyő felé. Ha fentiekben leírtakra ügyelünk, akkor bizonyosan nem lesz ételszag a lakásban, nem zsírosodnak el a falak, és a függönyöket sem kell gyakran mosni, mert ételszagot kapnak.

19 000 forintért már kaphatunk jó teljesítményű, 540 m3 óránkénti levegőszállítású típust, mely kétfokozatos, és beépített világítással is rendelkezik. De 700 000 ért is vásárolhatunk szagelszívót, melynek teljesítménye az előbbinek kicsit több mint duplája, ez négyfokozatos, periférikus elszívást is lehetővé tesz.

Szagelszívó a mosdóban

Fürdőszobában, mosdóban is érdemes lehet szagelszívót alkalmaznunk főleg akkor, ha nincs ablakos szellőztetési lehetőség a helyiségben. A fürdőszobai pára emiatt a falak penészedését okozhatja.

A falba épített és kivezetővel ellátott elszívó ventilátort érdemes úgy rákötni az elektromos rendszerre, hogy önállóan is működtethető legyen, de beállíthatjuk úgy is, ha bekapcsoljuk valamelyik fürdőszobai lámpát, akkor ez a ventilátor is kapcsoljon be. A rendszer mozgásérzékelővel is összeköthető.

A wc-be külön olyan szegelszívó is vásárolható már, ahol az elszívó a wc csésze mellé, vagy a falba kerül felszerelésre és közvetlenül a szagok keletkezésének a helyéről, a wc csészéből, a perem alatt szívja el és a szennyvízcsatornába juttatja a szagokat. A folyadéktartályos szeleppel ellátott wc szagelszívó, ha személy lép be a mellékhelyiségbe, a mozgásérzékelő hatására bekapcsol, és folyamatosan működik. Működése alatt a folyadéktartályos szelep kinyílik, és kapcsolatot létesít az elvezető csatorna és a wc csésze légtere között.

A használó helyiségből történő távozása után, a wc szagelszívó az előre beállított késleltetési idő leteltével kikapcsol. Nyugalmi állapotban a folyadéktartályos szelep lezárja a kapcsolatot a csatorna és a légtér között. Így a helység légterébe, a csatornából szag nem kerülhet vissza, aminek következtében a helység légtere tiszta marad és az ott tartózkodók közérzete kellemes lesz. Egy ilyen készülék, mely utólag is beszerelhető a wc csészébe 80 000 forint körüli összegért kapható. Egy fürdőszobai páraelszívó rendszer egy kisebb ventilátorral már 10 ezer forintból is kiépítheő.