szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az indiai Thiruvanánthapurámban, Kerala állam fővárosában, egy templom titkos kamráiban találták a 4114 milliárd...

Az indiai Thiruvanánthapurámban, Kerala állam fővárosában, egy templom titkos kamráiban találták a 4114 milliárd forintot érő kincset néhány hónapja.

A hívők Visnu istennek szánt adományaiból felhalmozódott kincshez tartozik például egy 1,2 méter magas, smaragdokkal, arany- és ezüstdíszekkel és gyémántokkal díszített bálvány. "Megdöbbentő volt - mondta Manish Arora, egy fehérbe öltözött hívő a 16. századi templom előtt. - Senki se gondolta, hogy akkora érték van itt. Fejlesztésre, a közösség javára kellene felhasználni."

A kincs talán sose került volna napvilágra, ha egy törékeny, ősz szakállú, hetven éves hívő nem intéz kihívást a templomot kezelő Travánkor királyi dinasztia ellen, és nem követeli jogi beadványban, hogy legyen átláthatóbb a szóbeszédből már korábban is ismert, de hivatalosan soha fel nem tárt, hat föld alatti kamrában őrzött kincs kezelése.

A kincs végül egy bírói döntést követő feltárás során, július elején került csak napvilágra. Indiában óriási visszhangot váltott ki a felfedezés, és heves vita kezdődött arról, hogy mi legyen a kincs sorsa.

Kapcsolódó cikkünk:

Több ezer milliárd forintnyi kincset találtak egy hindu templomban

"Természetesen a pénzt nem heverhet tétlenül - mondta O. Rádzsagopál, a hindu nacionalista vonalat követő néppárt, a Bháratija Dzsanata Párt képviselője a Reuters hírügynökségnek. - Fel lehet használni úgy, hogy nagyobb gazdagságot szüljön, azt a gazdagságot pedig különböző hasznos célokra, például oktatásra vagy kórházak működtetésére."

Elhangzottak olyan felszólítások is, hogy a kincset tegyék közszemlére egy újonnan felépítendő múzeumban, ahová nagy számú turistát vonzhat. Miután a lelet napvilágra került, Ummen Csándi, Kerala főminisztere közölte, hogy őrizet alá helyezik a templomot, mert azt "természetesen veszély fenyegeti". Sokan úgy gondolják azonban, hogy a rablóknál is nagyobb veszélyt jelent a kincsre nézve az indiai politikát átható korrupció. 

"Számításaim szerint ez a kincs csak egy kis százaléka a központi kormány által a közelmúltban csalással elvesztegetett gazdagságnak" - fogalmazott M. A. Babi, a Keralában komoly ellenzéki erőnek számító kommunista párt vezetője. "Azok után, hogy a politikusok hosszú időn át fosztogatták az országot, hogyan hiheti el a normális átlagember, hogy megóvják ezt a kincset? - tette fel a kérdést Adzsit Kumar idegenvezető. - A legjobb módja a pénz megőrzésének, ha a templomban marad. Az a legegyszerűbb megoldás."

A vallási érzékenység felszításának kockázatával tisztában lévő bíróságok valószínűleg nem fogják elrendelni a templomi kincs teljes felosztását, hanem igyekeznek az eltérő érdekeknek megfelelő kompromisszumot találni. Bármennyi szekuláris és modern azonban az indiai alkotmány, szerepel benne az istenek tulajdonhoz való joga. Az indiai jog előírásai szerint az istenségek ténylegesen birtokolhatnak javakat, ami azt jelenti, hogy a 22 milliárd dolláros kincs, amely Visnúnak szóló adományokból állt össze, a templom kincseskamráiban maradhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!